Dan kada je Partizan otvorio KEŠ

4. septembra 1955. godine počela je istorija nekadašnjeg Kupa evropskih šampiona, a prvi meč odigran u njenoj istoriji je bio meč Sportinga i Partizana!Celu priču o formirajnu novog takmičenja inicirao je čuveni francuski list „L’Ekip” iritiran u to vreme pisanjem britanske štampe da Englezi imaju najbolju tim na svetu Vulverhempton.

„Vukovi” su tada kao prvaci Engleske odigrali nekoliko prijateljskih mečeva sa velikim kontinentalnim ekipama kao što su Honved (sa Puškašem, Kočišom, Ciborom, Hidegkutijem…), Spartakom iz Moskve, Vienom iz Beča (Hanapi, Hapel…) i pobedio ih. 

Puni sebe, Englezi su smatrali da su oni kao kolevka fudbala najbolji i da nemaju potrebe da igraju sa ekipama sa kontinenta, pa tako nisu ni učestvovali na prvom Kupu šampiona


„Biće bolje da sačekamo da Vulverhempton otputuje u Moskvu ili Budimpeštu da potvrde svoju nepobedivost, a ako su Englezi baš tako uvereni u kvalitet svog fudbala, onda je vreme za turnir”, rekao je urednik „L'Ekipa” Gabrijel Ano. 

Ljudi iz francuskih novina zatražili medijsku podršku od nekoliko tadašnjih velikih sportskih listova u realizaciji svoje ideje, a prvi među njima bio je i naš „Sport” (dodeljivao je pehar najboljem strelcu) uz „Gazzetta dello Sport” iz Milana, „Marca” iz Madrida, „A Bola” iz Lisabona i El Mundo Deportivo” iz Barselone. 

Vlasnik „L’Ekipa” Žak Gode i glavni urednik Gabrijel Ano, okupili su predsednike tadašnjih vodećih klubova u Evropi (među njima i Partizana) na sastanku u UEFA 2. marta 1955. i dobio od njih podršku da se osnuje Kup šampiona Evrope

Žak Rizvik, Anoov kolega, izložio je prvi plan projekta u kome je stajalo da će učestvovati 14-16 ekipa, da će se utakmice igrati sredinom nedelje u večernjim satima, što je bilo vrlo neuobičajeno za to vreme, a sve u svrhu toga, da bi radnička klasa mogla da stigne da gleda utakmice. Pravo prenosa dobile su televizije koje prate klub iz svoje zemlje, kao i najvažnije sportske novine. 


U tome im je najviše pomogao pokojni predsednik Real Madrida, Santjago Bernabeu i 21.maja 1955. doneta je odluka da takmičenje počne u septembru iste godine. Dogovoreno je da po pravilniku učestvuju samo šampioni svih evropskih zemalja, ali je Partizan, iako te godine nije bio prvak Jugoslavije (Hajduk prvi, Partizan peti) dobio vajld kartu da učestvuje, jer je bio tretiran od svih tadašnjih stručnjaka, kao jedan od 5 najboljih timova Evrope. 

Istorijski prvi meč je završen nerešeno 3:3, a u revanšu 12. oktobra 1955. na stadionu JNA, Partizan je pregazio Sporting sa 5:2 (2:0) golovima Milutinovića (4 gola) i Jocića, dok su za goste strelci bili Valter i Travasoš. Sudio je Donko iz Mađarske, a prisutno je bilo 25.000 gledalacaPosle Sportinga, Partizan je u 1/4 finalu voljom žreba naleteo na Real Madrid i odigrao dve istorijske utakmice za pamćenje. 

U Madridu 25.12.1955. Real je pobedio sa 4:0 (3:0), ali je sudija Harcig poništio Milutinoviću dva regularna gola. Kasnije se predsednik Reala Bernabeu izvinjao Partizanu za tešku krađu”, a u revanšu 29.1.1956, Partizan je deklasirao slavni Real i pobedio sa 3:0 (1:0), uz stativu Hercega u poslednjem minutu i još jedan regularno poništeni gol. Golove su postigli Milutinović (2 gola) i Boba Mihajlović. Sudio je Gulde iz Švajcarske. 

Istorija takođe beleži, da je prvi strelac prvog Kupa šampiona, bio legendarna „Plava čigra” Miloš Milutinović sa postignutih 7 pogodaka. 

Napadač Sportinga Žoao Martins postigao je prvi gol u istoriji ovog takmičenja. 

Prvi meč u istoriji Kupa šampiona
Sporting CP – FK Partizan 3:3 (1:1) - Estádio Nacional (Lisabon), 4.09.1955 - početak u 17.00h
(1-0 (Martins 14′); 1-1 (Milutinović 45′); 1-2 (Milutinović 50′); 2-2 (Quim 65′); 2-3 (Bobek 73′); 3-3 (Martins 78′) 

Gledalaca: 40.000
Sudija: Edouard Harzic (FRA). 


Sporting: Carlos António do Carmo Costa Gomes; Manuel António Caldeira, Manuel Passos, João José Galaz; Armando Barros, Júlio Cernadas “Juca”; Joaquim Almeida “Quim”, Manuel Vasques, João Batista Martins, José António Barreto Travassos, Hugo Dias
Trener: Scopeli 

FK Partizan: Slavko Stojanović; Čedomir Lazarević, Branko Zebec, Bruno Belin; Božidar Pajević, Ranko Borozan; Prvoslav Mihajlović, Miloš Milutinović, Marko Valok, Stjepan Bobek, Anton Herceg
Trener: Aleksandar Tomašević 

Revanš meč (Beograd, 12-10-1955): FK Partizan – Sporting CP 5:2 (2:0)
(1-0 (Milutinović 15′); 2-0 (Milutinović 29′); 2-1 (Walter 49′); 3-1 (Milutinović 64′); 4-1 (Milutinović 74′); 4-2 (Walter 77′); 5-2 (Jocić 88′)

Izvor: Crno-bela nostalgija + B92.net