Dragan Mance (26.09.1962. - 03.09.1985.)

Dragan Mance, legendarni centarfor Partizana, rođen je 1962. godine u Zemunu. Detinjstvo je proveo u zemunskom naselju 13. maj, a njegov talenat za fudbal primećen je još u Osnovnoj školi „Ilija Birčanin” u Zemun polju. 

FOTO: Dragan Mance - Legenda Partizana
Dragan postaje član zemunske Galenike (današnji FK Zemun) u kojoj prolazi kroz mlađe kategorije i postaje član prvog tima. Član Partizana postao 1980, kao deo zamene na relaciji Partizan - Galenika kada je u Galeniku otišao kralj strelaca Slobodan Santrač a u Partizan se preselio daroviti golgeter Mance.

Malo po malo, ustaljuje se u prvom timu, postiže golove a u sezoni 1982/83 njegov talenat je bukvalno eksplodirao. Pod vođstvom Miloša Milutinovića Partizan osvaja titulu šampiona a Mance postaje najbolji strelac ekipe. Njegovi golovi protiv Dinama, Zvezde, Željezničara...značajno pomažu u pohodu na devetu titulu. Od četiri gola koliko je Partizan dao Zvezdi te sezone, Mance je postigao tri! Vremenom je postao najomiljeniji igrač Partizana, postigavši 174 gola za Partizan, od toga 42 prvenstvena. Njegov gol u Londonu protiv QPR u Kupu UEFA 1984/85 je jedan od najlepših golova u Partizanovoj istoriji. Nisu samo golovi ono što mu je obezbedilo status omiljenog igrača među navijačima, već njegova iskrena emocija i ljubav prema crno-belom dresu. Način na koji je on proslavljao golove nije se mogao kopirati ili folirati.

prodavnica

Partizan je počeo sezonu 1985/86 sa šampionskim ambicijama, a važan deo tih planova bio je i Dragan Mance. Tog 1. septembra 1985. godine, kada je Dragan Mance sa penala postigao gol za Partizan u utakmici protiv Budućnosti, niko nije slutio da je to poslednji gol Dragana Mancea u dresu crno-belih i uopšte u karijeri...samo dva dana kasnije, Dragan Mance je poginuo. U utorak, 3. septembra 1985. u Zemunu, u saobraćajnoj nesreći na autoputu Beograd - Novi Sad, žureći na trening Partizana Dragan Mance je zauvek završio svoju fudbalsku i životnu priču.

Posle smrti nastala je pesma, koja tera sve navijače Partizana da puste suzu i dan danas:
Imao je tek 23 godine i veliku karijeru ispred sebe. Njegova smrt je šokirala kompletnu jugoslovensku sportsku javnost a posebno navijače Partizana. Na sahrani, na beogradskom Novom groblju, se okupilo preko 30.000 ljudi. Ostala je legenda, ime kojem se i danas peva, ulica u blizini Stadiona Partizana koja danas nosi Draganovo ime, i mnoštvo slika i snimaka, od kojih su neke tu pred vama...

Dokumentarni film o Draganu Manceu: