Partizan slavi 72. rođendan! (FOTO + VIDEO)

Jugoslovensko sportsko društvo Partizan i njegovi klubovi danas, 4. oktobra, slave 72 godinu postojanja.


Podržite naš rad i isključite AdBlock!

Društvo je osnovano pod nazivom Fiskulturno društvo Centralnog doma Jugoslovenske armije Partizan, a pet godina kasnije postaje otvoreno sportsko društvo, a sekcije izrastaju u klubove.

Među prvim crno-belim sekcijama osnovane su fudbalska, atletska, košarkaška i teniska, a zatim i vaterpolo sekcija. Sportsko društvo je sada asocijacija 27 klubova u 24 sporta i predstavlja najtrofejnije sportsko društvo u Srbiji

JSD Partizan spada u red najvećih sportskih društva u svetu, a po rezultatima, ostvarenjima i broju svojih vrhunskih sportista tokom proteklih 72 godina, verovatno je i jedno od najuspešnijih. 

Crno-beli u svojim vitrinama imaju pehar prvaka Evrope u košarci, sedam pehara prvaka Evrope u vaterpolu, a fudbaleri su 1966. godine igrali protiv Reala finale Kupa šampiona. 

Inače, pisanih tragova o počecima gotovo i da nema. Datum rođenja je 4. oktobar 1945. godine, a pripreme su trajale mesecima pre toga. 

Svetozar Vukmanović – Tempo zalagao se da se pri Centralnom domu Jugoslovenske armije oformi fudbalski klub, a kasnije da se to širi i na ostale sportove, u kojima bi bili sportisti koji su u vojničkoj uniformi. Tako su istog dana kada i fudbalska sekcija, rođene one i za atletiku, šah, košarku i odbojku. 

U leto 1945. godine u Beogradu je održavano svearmijsko prvenstvo, koje je okupilo i četiri stotine fudbalera. Među njima su bile i desetine poznatih igrača, pa i reprezentativaca pre početka Drugog svetskog rata, a koji su u to vreme bili u uniformi. 

Podržite naš rad i isključite AdBlock!

Već tada je načinjen spisak najboljih. Kada je doneta odluka o osnivanju fudbalskog kluba, oni su već bili pozvani u Beograd i zajedno su trenirali. 

Igrači Partizana, dva dana po osnivanju, 6. oktobra, prvi put su istrčali na teren. Pobedili su reprezentaciju Zemuna sa 4:2 u sastavu: Čulik, Čolić, Beleslin, Čajkovski, Đurđević, Švaljek, Šereš (B. Mihajlović), Atanacković, Rupnik, Božović i Matekalo, koji je bio i prvi strelac (dao je dva gola. Šereš i Rupnik po jedan). 

Trener je bio Franjo Glazer, a za fudbalsku sekciju kao tehnički direktor je bio zadužen Virgil Popesku

Rođendan obeležava i FK Partizan uz poseban osvrt na čuvenu omladinsku školu crno-belih, ali i trenerski kadar. 

Crno-beli iza sebe imaju 27 titula šampiona države, 14 pehara nacionalnog Kupa, kao i prvi meč elitnog takmičenja Evrope 1955. godine, protiv Sportinga. Takođe, Partizan je dao najviše reprezentativaca i ima najviše fudbalera koji su nastupili više od pedeset puta u državnom timu.

Poslušajte novu pesmu Grupe JNA:

Povododom rođendana Partizana, Grupa JNA je objavila novi album koji će biti promovisan danas od 18:00h u dvorani „Ranko Žeravica” na Novom Beogradu, uoči utakmice košarka-šica Partizana i Medveščaka u WABA.