U ovo nećete verovati, Srbija prva, Dinamo drugi, Partizan treći, ispred Reala!

Istraživanje pokazuje opadajući trend, ali ako bismo ušli u detalje, to izgleda ovako.


Zanimljivo istraživanje evropskih liga kada je u pitanju broj stranaca, ali i broj igrača koji nastupaju u šampionatima Starog Kontinenta.

Recimo, Srbija je zemlja u kojoj ima najmanje stranaca u klubovima u elitnom takmičenju, svega 17% stranih igrača, dok ih je u Turskoj 65%, na Kipru 60%. Dodajmo da pojedini klubovi sa Kipra poput Apolona, Anortozisa imaju 90% stranaca u timu.

Kada su u pitanju one najvažnije lige, prednjače Englezi sa 59% stranih igrača, Serija A ima nešto više od polovine, Bundesliga manje od 50%, dok Španci imaju oko 40% fudbalera iz inostranstva. Najmanje ih je u ligama petice u Francuskoj.

Problem u jakim ligama je što igrači iz omladinskih škola ne dobijaju šansu u prvoligaškim takmičenjima, pa kada pogledate listu, recimo Italijana, najbolji je Inter koji je izbacio 29 igrača koji nastupaju u prvim ligama.

Na toj listi, prednjači Ajaks sa 71 fudbalerom, Dinamo iz Zagreba je drugi sa 67, treći je naš Partizan sa 61. I Realova „kantera” je izbacila 58 igrača, peti je lisabonski Sporting sa Šahtjorom, njihovih 55 igrača iz mlađih kategorija profesionalno igraju fudbal u prvoj ligi.

Jasno, kada se gleda po klubovima, Bilbao koji i nema strance u ekipi ima 20 igrača iz svoje škole, Sosijedad 15, iako oni kupuju strane igrače, Las Palmas 12, Lion i Nant po 11.

I biće ih sve manje, jer brojke pokazuju da igrači sve teže dobijaju šansu u matičnom klubu, naime u poslednjoj deceniji ta brojka je opala sa 23.2% na 18.5.

Jedini klub koji za 80 godina, makar u ovim jačim ligama nije propustio da u timu ima nekoga iz svoje škole je Junajted, to se poslednji put desilo 1937. Od tada uvek je makar jedan igrač formiran u klubu bio deo prvog tima.

Izvor: Sportske.net