Tavamba: Ovo mi je najlepši period života, Partizanu ću dati sve!

Napadač Partizana Leandre Tavamba definitivno je bio najbolji pojedinac crno-belih u osvajanju prošlosezonske titule, pohodu na Ligu Evrope i u domaćem šampionatu.

FOTO: FK Partizan
Robusni špic je obeležio jesenji deo sezone u parnom valjku.

Radujete li se novogodišnjim praznicima i kako ih provodite u domovini?

Nikada nisam dočekao u Beogradu Novu godinu jer sam u to vreme uvek sa svojom porodicom u Africi. Naravno da je drugačije, ali se svakako svi okupimo kada ja dođem i prosto nam svi dani budu praznici. Moja supruga Melodi je bila duže u Beogradu pa je mogla već da oseti čari ukrašenog grada, kaže Tavamba.

Šta poklonite najdražoj osobi za Novu godinu, i šta ste poslednji put dobili na poklon?

Stalno darujemo jedni druge. Ja sam sada porodici kupio fotoaparat. Svaki put kada odlazim kući znam šta im treba. Podržavam i lokalni fudbalski klub, pa sam im odneo preko 20 majica za trening.

Da li vam odgovara život u Srbiji, šta  je na vas  ostavilo najjači utisak?

Beograd je prelep. Ovo mi je najlepši period života. Ni Melodi nije verovala u sve dok se lično nije uverila. Išla je svuda sa mnom, od stadiona do grada, i oduševila se koliko je ovde narod srdačan, topao i koliko me svi vole.

Na koji način popunjavate slobodno vreme u Beogradu, šta vam prija da radite mimo fudbala?

Zaista imam malo vremena kada je sezona pošto smo skoro stalno u karantinu. Ipak, prošetamo i odemo na piće. Imali smo i par rođaka u gostima, tako da smo uglavnom uživali u porodičnoj atmosferi. Ali, svakako je doživljaj svaki dolazak na stadion. Posebno kada postignemo gol.

Parni valjak je zaokružio fantastičnu godinu plasmanom u nokaut fazu Lige Evrope?

Kada sam dolazio, govorili su mi da je Partizan klub u kojem su imperativ titule i Evropa. Ovde je pritisak konstantan, nema predaha ni jedan jedini dan. Ne mogu da kažem da sam iznenađen što smo u nokaut fazi jer smo jednostavno dobar tim sa karakterom i zaslužili smo sve to. Partizan ipak igra Ligu Evrope već godinama i bilo je samo pitanje sreće. Lopta je okrugla i nekada izgubiš iako si bio bolji. Ekipa će tek pokazati kvalitet.

Kada ste stigli u Humsku - bili ste osporavani. Potom ste se uzdigli, i uz golmana Stojkovića postali najvažniji igrač Partizana?

Svima je potreban period prilagođavanja kada se promene država, saigrači, trener. Šef Đukić mi je pružio punu podršku i dao vetar u leđa. Od mene stalno trazi više - s pravom. Veruje da mogu još da dam. I kada vidim da on veruje u mene, i da napredujem, kako onda da i ja to ne poželim.

Hoćemo li gledati Tavambu i u nastavku sezone u crno-belom dresu?

Onaj gore ima planove za sve, pa tako i za mene. Videćemo... Znam samo da mi je ovo najlepša sezona i godina u životu, i da ću Partizanu dati najviše i najbolje.

Šta ćete poželeti u 2018. najbližima, sebi, Partizanu, navijačima i ljudima u Srbiji?

Partizanu želim da zajedno napravimo i veće uspehe. A sebi - da još više napredujem i budem i dalje jedan od najboljih u ligi na svojoj poziciji. Svima u Srbiji priželjkujem zdravlje, mir, sreću, i da ostvare sve sto žele, poručio je Tavamba.

Može li Partizan da odbrani titulu?

Čini mi se da se nekad potcenjuje ono što je Partizan napravio. Mi smo ipak šampioni države, i ušli smo u nokaut fazu Lige Evrope. Nismo Supermeni, niti je realno da imamo sve pobede. Tek smo na pola puta, još ima da se igra, a bodovi se dele. Voleo bih da svi budu pozitivniji i da podržavaju Partizan, jer je 2017. bila naša godina. Ovo je ta generacija! Jer mi smo šampioni, ne neko drugi, jasan je Tavamba.

Ljubimac ste grobara, imaju pesmu o vama. Bilo bi lepo da im uzvratite istom merom?

Za to svaki fudbaler živi, posebno stranac koji treba da se dokazuje. Osećam koliko me vole i to me čini posebno srećnim. Uz njih živim svoj san! Pa uzvraćam pesmom - ooo grobari, o grobari, sa Tavambom jedan kao svi, Partizane, u Evropi si. Za titule, za pobede, samo za grobare.

Izvor: Blicsport.rs