Partizan povlašćen do plej-ofa, a možda i u plej-ofu!

Crno-beli bi mogli u gornji deo žreba i u četvrtoj rundi ako se slože kockice: Đirona bude iza Sevilje u Španiji, Liberec ispred Sparte u Češkoj...

FOTO: FK PartizanUz napomenu da još nije spuštena zavesa na nacionalna prvenstva, već sad je izvesno da Partizanu koeficijent 17.000 garantuje status nosioca u prva tri kola, uz to da za sada nije, ali može biti nosioc i u plej-ofu!

Trenutno, Partizan bi u žrebu za četvrto kolo bio peti ispod crte. Teoretski je moguće da se shodno ishodima šampionata pomeri za čak sedam mesta, plus na ruku bi mu išlo i da ispadne neko od favorita u prva dva kola. Dakle...

Crno-belima odgovara da se Legija okiti duplom krunom u Poljskoj, Steaua postane šampion Rumunije, APOEL bude najbolji na Kipru, Maribor pretekne vodeću Olimpiju u Sloveniji, Sevilja bude šesta u Španiji i da na sedmoj poziciji koje vodi u kvalifikacije završi Đirona, slabijeg koeficijenta od srpskog predstavnika.

Na ruku bi mu išlo i da Šarlroa u Belgiji završi ispred Genta ili Genka, da Gectepe ili Sivaspor u Turskoj preteknu Trabzon, da Sparta u Češkoj gleda u leđa Liberecu, da se Nordsjeland u Danskoj proslavi u konkurenciji Kopenhagena.

PRVO KOLO

U ovoj fazi kvalifikacija učestvovaće 94 tima, uključujući osam pristiglih iz preliminarne runde, sa slabijim koeficijentom od klubova iz Srbije.

Poznato je, za sada, 35 učesnika, slabiji koeficijent od srpskog nacionalnog (3,750) ima čak 23. Ispred Partizana su Kopenhagen, APOEL, Maribor i Makabi Tel Aviv.

DRUGO KOLO

Među 74 tima u „šeširu” čak 27 krenuće od ove faze, uz 47 pobednika iz prve runde. Partizan bi bio povlašćen, za razliku od preostala dva predstavnika Srbije.

TREĆE KOLO

Povlašćen status garantuje mesto među prvih 26 od ukupno 52 kluba. Partizan je trenutno osam pozicija iznad crte.

PLEJ-OF

U „stazi pratilaca”, u poslednjoj fazi kvalifikacija, igraće 26 timova, crno–beli su trenutno 18, ukoliko hoće među nosioce potrebno je da budu 13.


Partizanovi potencijalni rivali u plej-ofu Lige Evrope, pod uslovom da dotle dogura i ako se nađe u donjoj polovini žreba, izazivaju duboko poštovanje. To su: Zenit, Bešiktaš, Olimpijakos, Sporting, Kopenhagen, Braga, APOEL, Gent, Genk, AZ Alkmar, Sent Etjen, Fenerbahče, Maribor, Makabi Tel Aviv, Hetafe, Lajpcig.

Ukoliko crno-beli uskoče među nosioce, moguće je da ukrste koplja sa Rijekom, Barnlijem, Atalantom, Moldeom, Mitjilandom, Krasnodarom, Asterasom, Zorjom, Dinamom iz Minska, Lucernom, Olomucom.