Trener Partizana najveći dobitnik 158. večitog derbija!

Zoran Mirković je pojeo kolegu sa suparničke klupe Vladana Milojevića potvrdivši po ko zna koji put da tabela, kvalitet, u ovom slučaju i novac, u derbijima nikad ne mogu da budu ispred srca, volje i htenja

FOTO: FK Partizan


Zvezda dolazi na stadion Partizana da ponizi crno-bele, sve ispod tri lopte u mreži Vladimira Stojkovića će predstavljati sramotu, crveno-beli mogu i sa drugim timom u leru da pregaze izabranike Zorana Mirkovića... Danima pred 158. večiti derbi stvarana je atmosfera da Partizan pokoji gram nade u pozitivan ishod može da traži samo u ogromnoj naklonosti Fortune, a na kraju je posle 90 minuta viđenih u nedelju uveče u Humskoj upravo ona pomazila favorizovanog šampiona Srbije.

Zoran Mirković je pojeo kolegu sa suparničke klupe Vladana Milojevića potvrdivši po ko zna koji put da tabela, kvalitet, u ovom slučaju i novac, u derbijima nikad ne mogu da budu ispred srca, volje i htenja.


Stručne analize bazirane na istorijskom uspehu crveno-belih i plasmanu u Ligu šampiona, gde, ruku na srce, nije najavila pucačke"sposobnosti ni protiv Trnave, ni protiv Salcburga, ni protiv Napolija, primorale su čak i kladionice da nestvarno spuštaju kvotu na pobedu gosta. Tome je, istina, doprineo i Partizan bledim izdanjima u utakmicama koje su predstavljale uvod u svetkovinu srpskog fudbala, pa su se šanse crno-belih protiv večitog rivala izjednačavale sa onima koje tele ima u klanici.
A na terenu? Na terenu je u dobrom delu 158. okršaja beogradskih crno-belih i crveno-belih postojao samo jedan tim. Ratnički duh Zorana Mirkovića iz igračkih dana prenet je poput pelcera na svakog fudbalera Partizana od desnog beka Nemanje R. Miletića do najisturenijeg Rikarda Gomeša. Želja, voljni momenat i borbenost ni u jednom momentu nisu mogli na istu vagu, otud i ne čudi da je Crvena zvezda upala u ritam u kojem se pitala taman toliko koliko im je dozvolio Partizan. Imali su crno-beli sve ono što Milojević nije uspeo da usadi svojim pulenima pred ovu utakmicu.

Mirkovićeva ideja španovanja tima potkrepljena je uveravanjem svakog igrača pojedinačno da naspram sebe nemaju vanzemaljce i da poseduju kvalitet da utakmicu odvedu u smeru koji odgovara Partizanu. Defanzivna četvorka sa dvojicom Miletića, Mitrovićem i Valijenteom je u svakom duelu bila čvršća, brža i konkretnija od protivničke ofanzive, Šćekić je u stilu rukometnog pivota razgrtao vezni red gostiju, a često osporavana ofanzivna trojka Janković-Pantić-Zakarić je napravila pravi balans između borbenosti i kreacije.
Epitet igrača utakmice zaslužio je Rikardo Gomeš, momak na koga su mnogi imali zamerke ovog leta i to ne samo zbog postignutog gola već zbog aktivnog i konstantnog razvlačenja toliko hvaljene odbrane Crvene zvezde. Skauti mnogobrojnih evropskih klubova su, navodno, došli u Beograd da bi gledali momke u crveno-belim dresovima, ali su svakako zadovoljniji onim što su videli u opremi tamnije boje. Ostaje pitanje da li cene pominjane pred derbi i dalje imaju isti odnos.


Zoran Mirković je prošao kolokvijum, ostalo mu je još mnogo do diplomskog ispita, ali je nesumnjivao pokazao i ukazao na to da ovaj Partizan ima potencijal. Videlo se to u dva meča sa danskim Nordsjelandom, protiv Bešiktaša u Beogradu, videlo se i preksinoć u duelu sa Crvenom zvezdom. Sada kada se ohlade glave ostaje mu teži deo posla - da Pantiću, Jankoviću i drugovima usadi u glavu činjenicu da se utakmice ne dele na male i velike. Ukoliko u tome uspe malo ko će se uoči narednog derbija usuditi da licitira sa brojem lopti koje će završiti u Stojkovićevoj mreži.

Izvor: Novosti.rs