Zašto volim Duška Radovića?

Duško Radović je rođen u Nišu na današnji dan 29.11.1922. godine, a umro u Beogradu 16. 08.1984. godine. Duško je bio izuzetno cenjen književnik i novinar. Napisao je veliki broj književnih dela, za koje je dobio veliki broj uglednih književnih nagrada: Neven, Zmajeve dečije igre, Sterijino pozorište, Hans Kristijan Andersen (međunarodno priznata nagrada).

Navijački duksevi dostupni za poručivanje!


Najveći deo svog stvaralaštva je posvetio deci, ali je ostvaren i kao novinar. Bio je urednik Pionirskih novina, Poletarca, Dečijeg programa TV Beograd i Studija B. Njegova radio emisija „Beograde, dobro jutro” je imala kultni status i danas se smatra za jednu od najboljih radio emisija na srpskom jeziku.

Ipak, nama je čika Duško zanimljiv pre svega zbog njegove izražene navijačke strasti ka Partizanu i načina na koji je prezentovao tu strast. Neki od najlepših citata posvećenih Partizanu su delo Duška Radovića. Ovi citati su objavljivani u Partizanovom vesniku i u knjizi „Parni valjak”. Sve ove umotvorine imaju jednu zajedničku crtu.

Duško Radović je pokušavao da na lep i kulturan način predstavi svoju navijačku strast i da edukuje generacije navijača da vole Partizan, a da se što manje bave drugim klubovima. Ogroman je broj tih misli i tekstova genijalnog književnika o Partizanu, pa predstavljamo samo neke:

  • Za druge se navija Partizan se voli
  • Za Zvezdu mogu da navijaju svi, za Partizan samo odabrani
  • Nije uvek lako, ali je uvek lepo navijati za Partizan
  • Mi navijamo za Partizan, pre svega zato što ga volimo, a tek onda zato što je najbolji
  • U tome je snaga Partizana, igrači i navijači pobeđuju zajedno
  • Ko je Partizanovac, ne treba mu još mnogo da bi bio srećan
  • Partizan je dobar, toliko dobar da ne moramo mrzeti druge

Poznat je čika Duškov kratki tekst: „Ko može biti prijatelj Partizana?”

„Prijatelj Partizana može biti svako ko se razume u fudbal. Samo onaj ko poznaje i razume fudbal, u svim njegovim finesama, može imati razloga da voli Partizan, da svim srcem navija za njega i da bude njegov prijatelj. Ko danas nije prijatelj FK Partizana, može to postati sutra. Potrebno je da prati igre Partizana, da ih upoređuje sa igrama drugih klubova i da na tim poređenjima sam izvlači odgovarajuće zaključke. Mnogi su tako, gledajući Partizan, proširili svoje fudbalske vidike, obogatili poznavanje fudbala, naučili da razlikuju šta je prosečno a šta vrhunsko u fudbalu. To je bio put koji su oni prešli da bi postali prijatelji našeg kluba. Neki će u svom fudbalskom razvoju promeniti nekoliko klubova dok ne stignu do tog nivoa da mogu navijati za Partizan i zauvek ostati njegovi prijatelji. Imajmo razumevanja za njih, pomozimo svima koji su iz nekog razloga zaostali u fudbalskom školovanju.”