Pola tima odlazi iz Humske, već poznata i neka pojačanja!

Crno-belima je u zimskom prelaznom roku potreban ozbiljan restart kako i naredna sezona ne bi otišla niz vodu pre nego što je i počela.

FOTO: FK Partizan


„Tim za leto i evropske kvalifikacije počinjem da pravim već na zimu, pa i pre toga, bez obzira da li sam prvi na tabeli ili jurim večitog rivala”, glasi mudra misao bivšeg trenera Partizana Marka Nikolića, kojom se vodio u dva mandata i koja je crno-belima u tom periodu bez izuzetka donosila rezultat u sva tri takmičenja.

Dakle, potrebni su dobar plan, vizija od bar nekoliko meseci unapred i, razume se – igrači, koji sve to mogu da sprovedu u delo. Način na koji klub iz Humske trenutno funkcioniše, po principu od danas do sutra, ne podrazumeva nijednu od navedenih činjenica, pa u ogledaju minulog (ne)rada na svim nivoima stoji iskrivljena slika velikana kome je potreban ozbiljan zaokret.

Minulog leta prepravke u timu očito nisu uspele, otuda jesen škrpi po principu jedan korak unapred – dva unazad. Nedostaje konstantnost, karakter, kvalitet, neke pozicije nisu ni pokrivene kako treba (recimo-napad), neke su, pak, prenatrpane igračima sličnog ili istog profila (vezni red).

Ako izuzmemo golmana Vladimira Stojkovića, koji nije upitan i Zorana Tošića, koji i kao rekonvalescent i sa limitiranom minutažom pokazuje znatno veći kvalitet od ostatka tima, jasno je da je Partizanu potrebna ozbiljna rekonstrukcija kadra.

Ukoliko klub želi da bude konkurentan u letnjm kvalifikacijama za Evropu i narednoj takmičarskoj sezoni u Superligi, jer u tekućoj treba da se dogodi čudo da uopšte dođe u poziciju da se bori za naslov prvaka.

ODBRANA - SAMO MILETIĆ SIGURAN OD DEFANZIVACA

Priča o najčvršćem defanzivnom bloku Partizana u poslednjih sedam-osam godina, na kojoj počesto insistiraju i mediji, deluje varljivo kao priča o statistici i bikiniju (otkriva sve, a ne pokazuje ništa). Jer kada prestanete da brojite primljene golove i pogledate tabelu i poziciju tima, sve to deluje kao jeftina zamena teza, koja nema veze sa realnošću.

Partizan će u zimskom prelaznom roku pokušati da proda Svetozata Markovića i tim novcem prepravi ostatak ekipe. Prvenstveno poslednju liniju, gde struka traži oba beka (pregovara se sa Ivanom Obradovićem), pa i centralnog defanzivca.


U suprotnom smeru će Miroslav Vulićević i Bojan Ostojić, kojima na leto ističu ugovori, ali je pitanje da li će doći do prevremenog dogovora o rastanku zbog dugovanja koja postoje prema obojici igrača.

Pisali smo i ranije da bi dolazak novog desnog beka doneo određene rotacije, pa bi se Nemanja R. Miletić verovatno vratio na poziciju štopera, koja mu je i primarna, dok bi novajliji alternativa bio mladi Luka Cucin, takođe dete iz Partizanove škole.

Rumun Gabrijel Enake nije u planovima za budućnost, pogotovo ne na pomenutoj poziciji, jer ga smatraju previše ofanzivnim, sa slabom defanzivom, pa će najverovatnije rakinuti ugovor i potražiti novi klub.

Ukoliko Obradović zaista stigne u Humsku, imaće alternativu u mladom Zlatanu Šehoviću, dok će preostala dva leva beka - Nemanja G. Miletić i Slobodan Urošević verovatno morati da potraže drugu sredinu.

VEZNI RED - MIRKOVIĆ ŽELI DA ZADRŽI

U manevru Partizan ima 12 fudbalera, od kojih neki igraju konstantno (čak i povređeni), neki povremeno, a pojedini, iako minulog leta najavljeni kao pojačanja (na primer - Milan Smiljanić) – ne igraju uopšte. Čini se da upravo u pomenutoj liniji tima postoji najveći disbalans.


Jer, ako izuzmemo Zorana Tošića i Marka Jankovića koji potezom prave razliku, suviše je igrača sličnog profila, koji možda znaju s loptom, ali nemaju ono što zahteva moderan fudbal – odlučnost kada se lome mečevi i - brzinu.

Zato povremeni bljeskovi, poput onoga na derbiju ili sa Dinamom iz Vranja, više deluju kao incidenti nego realna slika kvaliteta postojećeg tima Partizana. Nešto od čega se živi na lovorikama nekoliko dana, a zatim po pravilu usledi bolan povratak u realnost (Radnički, Mladost...).

Trener Zoran Mirković želi da zadrži Jankovića bar do leta, iako zbog finansija postoji mogućnost da on ipak napusti klub. Tošić je takođe na raskrsnici, mada je jasno da iskusni fudbaler posle rešavnja problema sa kolenom i te kako može da doprinese na terenu. Od njihovog statusa, bar se tako može čuti u Humskoj, zavisi i angžovanje novih igrača.

Jer, citiramo stav jednog od čelnika: „Zašto dovoditi igrače kad se na proleće igra samo Superliga”. Ako je to razmišljanje i svih ostalih koji se nešto pitaju i odlučuju – Partizan već sada može da čestita rivalima, pošto proleće neće ni doći. Ostaće jesen zauvek...

Ostali u manevru? Svi su na prodaju – ako dođe ponuda.

Svakako linija tima gde je sveža krv i najpotrebnija. Partizan je celu jesen izgurao sa samo dva napadača, od kojih je Nemanja Nikolić više paker, nego gol - igrač. Rikardo Gomeš, pak, ima svoje trenutke svetlosti i pomračenja, ali to je već neka druga tema.


Kako je Partizan uopšte došao u situaciju da dočeka kraj prelaznog roka bez zaokruženog tima i da juri slobodnog igrača posle završetka pijace – tema je za duboku analizu, koja iziskuje mnoštvo pitanja i odgovore onih koji su odgovorni.

Crno-belima je potreban fudbaler koji će postizati golove u serijama, koji će znati da iskoristi i polupriliku, skidajući na taj način breme sa ostatka tima. Nedostatak takvog profila u postojećem timu je nekoliko puta skupo koštao Partizan i doveo ga u situaciju da se već u oktobru oprosti od šampionske titule.

Izvor: Telegraf.rs