Već punih 18 godina svakog se 15. decembra pitamo: ko je ubio Harisa Brkića? I zašto?Haris Brkić bio je sve samo ne problematičan momak. Bio je vrhunski sportista, uzoran i miran momak, kapiten, šampion, i reprezentativac. Rođen je u Sarajevu, 24 jula 1974., a košarku je kako je to tada pravilo nalagalo zavoleo i naučio u tada šampionskom timu evropskog glasa – KK Bosna.

Trebao je da zaigra za prvi tim Bosne, te 1992. godine, sa 16 godina sanjao nastupe uz vrsne igrače poput Nene Markovića, Marija Primorca, Seju Bukvu, Dževada Alihodžića i ostale. Rat je raspršio velike snove, a Harisa i njegovu familiju odveo u Srbiju, gde je potpisao za KK Partizan, koji je te godine trojkom Aleksandra Đorđevića postao evropski šampion.


Prvo je trenirao je s mladim timom, a potom su ga stratezi crno-belih Željko Obradović i profesor Aca Nikolić poslali na pozajmicu u čačanski Borac. Godinu dana kasnije se vratio u Partizan, bio je deo nezaboravne crno-bele generacije koju su činili, između ostalog, Mića Berić, Dejan Tomašević, Predrag Drobnjak, Aleksandar Čubrilo, Dejan Koturović, Ljuba Vidačić, Dragan Lukovski i Miroslav Radošević. Ostao je šest godina, a kruna je bila Final four Eurolige 1998 godine.

Haris je bio jedan od najtalentovanijih igrača koji su ponikli na našim prostorima, bio je mladi reprezentativac SRJ koja je 1996. osvojila bronzanu medalju na EP u Turskoj. Bio je na pripremama i igrao prijateljske utakmice za seniore, ali nikada nije nastupio za ‘plave’ na velikom takmičenju.


Njegov prepoznatljiv stil igre nikog nije ostavljao ravnodušnim. Harisova košarkaška rapsodija imala je jednu prepoznatljivu notu, a mnogi je danas prepoznaju kao – Harisov ulaz ili Harisov dvokorak. Radi se o produženom koraku, koji je podsećao na Dejana Bodirogu, i koji se se teško branio. Sudije su se dvoumile, sastajale, razgovarale, ali su na kraju zaključili da se ne radi o koracima. Svojim ‘nadskocima’, kada bi se zaleteo na koš, Haris je zbunjivao protivničke igrače a sve se završavalo neminovno asistencijom ili košem, uz vrlo česti faul.

Imao je tek 26 godina kada je otišao. Taman kada je bio spreman za internacionalnu karijeru, a možda jednog dana i NBA. Nikada nećemo saznati koji su bili limiti za ovok momka.