Pogledajte spisak igrača koji su oprostili dugovanja Partizanu!

Janković, koji se odrekao 150.000 evra, samo je jedan u nizu igrača kome je klub bio ispred ličnih interesa posle odlaska

FOTO: FK Partizan
Fudbalski klub Partizan prolazi kroz turbulentnu finansijsku krizu, koja se ogleda i u činjenici da gotovo nijedan transfer igrača iz Humske u poslednje dve-tri godine nije prošao bez oprosta dugova prodatog igrača. 

Najsvežiji primer ekonomične politike kluba je slučaj Marka Jankovića, koji je otišao najdalje u iskazu dobre volje odlukom da se odrekne velike sume novca koja mu je pripadala po slovu ugovora sa klubom. Ugovor ni u njegovom slučaju nije ispoštovan od strane Partizana.

Janković je prešao u italijanski SPAL, deo novca od transfera pripao je njegovom bivšem klubu Olimpijakosu, deo Partizanu, a još jedan deo, onaj kome se u klubu možda i nisu nadali u ovolikoj meri - opet Partizanu.

To je deo koji je Janković poklonio klubu - 180.000 evra!

Toliko su mu crno-beli dugovali, u pitanju je veliki novac, plata na godišnjem nivou bolje plaćenih igrača u Srbiji - a nije jedini igrač kome se duguje i kome se dugovalo poslednjih godina.

To je poražavajuća stvarnost Partizana čiji modus operandi prodati, da bi se preživelo, u poslednje vreme dobija pun smisao.

Sportski direktor Ivica Iliev uzvišeno je govorio o Jankovićevom gestu, koji je, nažalost, samo ogolio sumornu činjenicu da Partizan grca u dugovima, a oprost od igrača koji odlaze gotovo da su prećutno uveli kao obavezu za fudbalere.

„Ono što moram s posebnom pažnjom da napomenem jeste da je Janković napravio nešto što ne znam da li je ijedan igrač Partizana u istoriji. Oprostio je toliki novac koji mu se, nažalost, dugovao. Ja sam u šoku! Dečko je napravio jedan neverovatan gest i još jednom mu hvala”, rekao je Iliev.

Janković je samo sledio primer mnogih pre njega.

Zanimljivo je da je Everton jedan od retkih stranaca koji se na isti način razišao sa klubom - oprostom duga. I kod njega je bila u pitanju velika suma (100.000 evra).

Ljubav prema novcu veća je od ljubavi prema klubu za nekadašnjeg lidera ekipe Leonarda, i njemu je Partizan ostao dužan pošto je ovaj otišao ka arapskoj destinaciji, i, za razliku od mnogih u istoj situaciji, isplatio ga je do poslednjeg evra.

Ipak, gotovo da nema igrača koji je finansijski namiren napustio Humsku, a red je podugačak: Đurđević se odrekao 80.000 evraMilan Mitrović 72.000, Tavamba 60.000, Mihajlović 50.000...

Ukupno nešto manje od milion evra za one za koje se zna tačna cifra, obelodanjena iz kluba. Premašuje milion kad se na nju doda novac koji su, između ostalih, oprostili Nikola NinkovićStefan BabovićPetar Đuričković, odnosno legionari Valeri BožinovLeonardoFofana...

Fudbaleri koji su se odrekli najveće sume novca po odlasku od Partizana.

Janković - 180.000 €
Jevtović - 115.000 €
Branko Ilić - 100.000 €
Everton - 100.000 €
Uroš Đurđević - 80.000 €
Milan Mitrović - 72.000 €
Lukač - 70.000 €
Tavamba - 60.000 €
Kojić - 60.000 €
Nemanja Mihajlović - 50.000 €
Nikola Milenković - 50.000 €
Saša Lukić - 25.000 € ...

Izvor: Telegraf.rs