Surova realnost - Hoće li Partizan uspeti da iskopa nešto do kraja prelaznog roka?

Sedam dana pre zatvaranja zimske transfer pijace u Srbiji sportski direktor FK Partizan Ivica Iliev analizirao je trenutnu situaciju i otkrio kakvi su dalji planovi crno-belih.

FOTO: FK Partizan
Nije uspeo Partizan da realizuje sve planove u dosadašnjem toku prealznog roka, a od danas više ne može da računa na priliv novca od klubova iz najvećih evropskih liga.

Od svih igrača o čijim odlascima se spekulisalo Partizan je napustio samo Marko Janković, na čijoj je prodaji klub iz Humske zaradio 900.000 evra i uštedeo veliku svotu novca koju je crnogorski reprezentativac oprostio na ime dugovanja za premije i bonuse.

„Ne znam, možda je to ljubav prema Partizanu i osećaj poštovanja prema onome što je Partizan učinio za njih. Marko je iskazao veliku ljubav prema Partizanu, ovim primerom je pokazao svakom navijaču Partizana ko je on”, objasnio je Ivica Iliev pojavu da igrači prilikom napuštanja kluba iz Humske opraštaju dugove.

Pošto više nisu u igri transferi u klubove iz liga petice, Turske ili Belgije, a upravo je iz tih zemalja postojalo interesovanje za Svetozara Markovića, Sašu Zdjelara, Nemanju Miletića, Gorana Zakarića i Rikarda Gomeša, navijači strahuju da će poslednjenavedeni, inače najbolji strelac ekipe, morati da bude prodat Kinezima ili u Saudijsku Arabiju.

„Bilo je mnogo zvaničnih ponuda za njega (Rikarda Gomeša prim. aut.) i to me raduje. Sve smo uradili da ga zadržimo. Kako stvari stoje, mislim da će on ostati sa nama”, kazao je Iliev.

Na primeru Tokmaka Nguena videlo se da crno-beli imaju problema sa finansijama i da angažovanje novih igrača do kraja prelaznog roka zavisi od eventualne prodaje još nekog pojedinca. Iliev je zbog toga najavio razgovore sa klupskim rukovodstvom.

„Prvo moram sa predsednikom, generalnim direktorom, potpredsednikom i upravnim odborom da vidim sa čime klub raspolaže i oni će napraviti računicu do leta. Radimo, imamo želje i planove... Neke stvari smo već bili završili, ali nažalost... Da ne spominjemo razloge, mnogi znaju. Nažalost, neki igrači koje smo mnogo želeli i koji su bili projektovani su nam se izmigoljili iz ruku. To je fudbal, prelazni rok je živa stvar, ne zavisi samo od nas. Tu ima mnogo strana i nekada se kockice poklope, a nekada ne”, objašnjava Iliev.

Navijači strahuju da se Partizanu na proleće ne piše dobro nakon ovakvog prelaznog roka. Ne ohrabruju ni reči sportskog direktora koji podseća da mu je suđeno da iskopava pojačanja.

„Marko je kao reprezentativac izuzetno važan šraf u našem timu. Sa druge strane, ne znamo šta pojačanja mogu da nam donesu. Svake godine kada odu igrači koji su nešto napravili u Partizanu i kada dođu novi izgleda da je tim slabiji. To je zato što odlaze oni za koje znamo koliko vrede, a dolaze igrači koji nemaju reputaciju na našem tržištu. Kada je Rikardo dolazio svašta se pričalo, a sada svi razmišljaju o tome da li će da ode ili ne. Bilo je, 'ko je ovaj momak, gde su njega iskopali'. Nama je suđeno da nešto 'iskopamo', a svi znamo razloge zašto je to tako. Ne želim da tražim alibije i da se vadim, ali svesni smo situacije. Novajlije moraju da se pokažu, pa ćemo videti da li ćemo biti slabiji. Prelazni rok u Srbiji još uvek traje i videćemo do kraja da li će još neko doći”, poruka je Ivice Ilieva.

Nedostatak sredstava je evidentan, ali Ivica Iliev ne želi da pravi alibije i podseća da su u prošlosti sa manje novca rađeni bolji poslovi. Primer za to su Sejduba Suma i Leonardo da Silva Souza.

„Ne želim da se vraćam na neke stvari, ne želim alibi ni za šta i da iznosim argumente. Svi to znate, nema potrebe ja da pričam, objašnjavam i da se pravdam. Znao sam kada sam došao u Partizan šta mogu da očekujem. Jednostavno, borba na svim poljima, i pravna, i na terenu, i van terena... Sa finansijama, bez finansija. Mada novac nije garant da li će nešto da se pogodi. Sumu nikako narod da zaboravi, pa hajde ja da ga spomenem još jednom. Nažalost, u Srbiji narod brzo zaboravlja lepe stvari ali to je jednostavno tako. To je hleb koji jedem”, kaže Iliev.

Sejduba Suma je bio najskuplje plaćeno pojačanje u istoriji Partizana, a ove zime crno-beli za Tokmaka Nguena nisu imali 400.000 evra koje su Norvežani tražili, pa je igrač završio u Ferencvarošu.

„Nije na meni da pričam o finansijama. Mogu o timu, igračima koji su ovde, o potencijalnim pojačanjima i šta bi nam trebalo, ali o finansijama ne”, kratko konstatuje Iliev.

Na priču o Sejdubi Sumi nadovezuje se konstatacija da je za mandata Ivice Ilieva ipak bilo više pogodaka kada su stranci u pitanju. Partizan je zaradio pet puta više nego što je uložio, tvrdi Iliev.

„To može da se proveri, za koliko su novca igrači dovođeni i za koliko su kasnije prodati. Da ne računamo mogući transfer Rikarda Gomeša, ali za sada je pet puta. Možda malo jače, ali videćemo. U tom novcu iz naše kase, dosta igrača je još uvek pod ugovorom sa Partizanom. Dvojica koja su došla sada su angažovana bez obeštećenja. Partizan je sa te strane imao dosta uspeha”, podseća Iliev.

Ove zime bez obezštećenja su stigli Musa Ndžaj i Dejan Georgijević koji je doveden na pozajmicu iz Ferencvaroša.

„Nažalost, prelazni rok zavisi dosta od prodaje. Ne treba nagomilavati igrače. Tražili smo brzinu po bokovima i zato smo doveli Musu. On je na utakmici sa Krakovijom pokazao kojom brzinom raspolaže. Kada se bude uigrao, shvatio taktičke zamisli trenera i kada prođe jedan određeni period videćemo šta će nam doneti i da li može da nam donese”, kazao je Iliev i dodao,

„Kod Georgijevića je sledeća situacija. Imali smo potrebu za domaćim napadačem, pošto imamo limit od četiri stranca. Voleo bih da limit bude osam stranaca, doveo bih osmoricu. Ali nemamo taj limit, ne možemo da ih gomilamo, gde će da igraju!? Možda je Enake zasluživao da igra u jesenjem delu, a bio je peti stranac jer nema prostora. Prinuđeni smo da uzimamo domaće igrače i na kraju nas domaći igrači koštaju više nego stranci”, istakao je sportski direktor Partizana.

Posle svega rečenog, Ivici Ilievu i Partizanu ostaje sedam dana da angažuju još neko pojačanje i eventualno dodatno pojačaju ekipu.

„Teško je naći u zimskom prelaznom roku igrače koji vam trebaju i koji vam se sviđaju. Žao mi je, pogotovu sad kad Mare odlazi, što nismo doveli igrača na toj poziciji. Da li ćemo? Tražimo, ali sve je to sada mnogo teže. Verujem da ćemo rešiti situaciju koja je pred nama”, zaključak je Ivice Ilieva u razgovoru za TV Partizan.