Zoran Tošić: „Želim da rešavam utakmice” (INTERVJU)

„Spreman sam za golove i asistencije”, poručio je popularni Bambi.

FOTO: FK Partizan
Došao je kao bomba letnjeg prelaznog roka 2017, u nekoliko navrata najavio da je baš to onaj Zoran Tošić kakvog su navijači Partizana čekali i dočekali u Humskoj, ali se nekako uvek to provlačilo uz njegovo ime i učinak u crno-belom dresu. Najveći razlog za red dobrih, pa red neprimetnih Bambijevih partija svakako leži u činjenici da su ga povrede pratile kao zla kob praktično od momenta kada je odlučio da prekine inostranu karijeru i vrati se u klub u kojem se afirmisao pre desetak godina.

Posle teške povrede u julu protiv Radnika u Surdulici, Tošić se u finišu jeseni „na kašičicu” vraćao u kombinaciju za startnu postavu, a sada je posle maksimalno odrađenog pripremnog perioda ponovo stekao uslove da „mazi loptu” i gura svoj tim onako kako je to umeo i radio u moskovskom CSKA.

„Osećam se sve bolje i bolje. Imao sam povredu, vratio se pred kraj, ulazio po petnaestak minuta, pola sata. Sad mi je bitno da dobro odradim pripreme, uzmem malu pauzu kad je potrebno. Zadovoljan sam...”

I da Partizan ove zime nije ostao bez Marka Jankovića i da Danilo Pantić zbog povrede tetive nije propustio kompletne pripreme, od Zorana Tošića bi se očekivalo da preuzme dirigentsku palicu u Mirkovićevom timu.

„Uvek sam spreman da direktno utičem na rezultat kad sam na terenu, da postignem gol, asistiram. Kad sam u igri, to svi mogu da očekuju od mene. Spreman sam da preuzmem odgovornost, nikad od toga nisam bežao”.

Prekidi su uvek bili najjače Tošićevo oružje, a i sada na pripremama u Turskoj im poklanja mnogo pažnje.

„U principu, ritual mi je otprilike isti, izmerim nekoliko koraka za zalet, gledam da se isključim u tom trenutku. Odmaknem se dva-tri metra, ne merim kao Ronaldo koracima. Izolovan sam, fokusiran na loptu, na ta dva koraka, to je rutina, vežba. Mnogo pažnje posvećujem tome. I iskreno, uvek mislim da ću da zatresem mrežu”.

Interesantno je da iskusni vezista i dalje ne praktikuje izvođenje onog lakšeg prekida, sa 11 metara.


„U Surdulici sam dao prvi gol iz penala u karijeri, a prvi sam izveo za mladu reprezentaciju 2009. protiv Rumunije i promašio. U Partizanu, poslednjih šest meseci u prvom mandatu, bio sam zadužen za jedanaesterce, međutim, nije bio nijedan”.


„Po povratku u Partizan, uzeo sam da šutnem u Čačku, promašio i rekao sebi „drži se ti slobodnjaka”. Sada je zadužen Rikardo, ako slučajno ne bude na terenu, šutnuo bih, zašto da ne. Ne guram se, ali slobodne udarce ne dam nikom”.


Na kraju se Tošić osvrnuo na slobodno vreme koje on i njegova „ekipa” koriste uglavnom za igranje jamba.

„Saša Ilić, Stojke, Kića, Lola i ja igramo jamb, dobro se zabavljamo. Nisam igrao doskoro, do pre pet dana sam samo gledao, nisam verovao da su toliko zaluđeni, ali sad ih prvi čekam u sobi i kažem ajde, počinjemo. Tu smo svi, otprilike, Saša najviše priča, uvek je najinteligentniji, nemoj da pišeš, požuri, spor si... Niko ne vara, ali Stojketov listić obavezno preračunam”, uz osmeh je završio Tošić.

Tokom prošlog leta Zoran Tošić se praktično o svemu dogovorio sa turskom Malatijom, a onda je usledila teža povreda i cela priča je propala u trenutku:

„Moj agent je bio na razgovorima, sve je bilo dogovoreno i da se nisam povredio - sutradan bih otputovao. U principu, sada gledam da se što bolje pripremim, da svaki minut iskoristim, da nađem onu formu od pre povrede. Neverovatno je da za deset godina u inostranstvu nisam imao nijednu povredu, a sada dve, tri za godinu i po”.

Fudbalere Partizana danas u 15:00 očekuje poslednja provera na pripremama u Beleku uoči povratka u Beograd, koji je planiran za petak. Igrači koji nisu bili u kombinaciji za današnju utakmicu protiv Krila Sovjetov suprotstaviće se Mladosti iz Doboja, članu bosanskohercegovačke Premijer lige.