Marinković: Dule mi je dao sve! (INTERVJU)

Košarkaš Partizana Vanja Marinković govorio je u opširnom intervjuu za „Večernje novosti“ o svom iskustvu u crno-belom dresu, o košarkaškom ambijentu u Srbiji, ali i o treneru od kog je najviše naučio.

FOTO: KK Partizan NIS
Dvadesetdvogodišnji bek pričao je o košarkaškom sazrevanju.

„Srbija je zemlja u kojoj svi prate košarku i razumeju se mnogo više nego što je to slučaj kod drugih. Tako da su ovde i negativne kritike i pohvale obično u preteranoj meri. Meni je bilo teško kada su mi zvišdali naši navijači. To je nepojmljivo. Jedno vreme uopšte nisam voleo da igram kod kuće, dok na strani nisam imao nikakve neprijatnosti. Za igrača, pogotovo mladog, nedostatak podrške na domaćem terenu baš frustrira”, rekao je Marinković za Večernje novosti.

On je objasnio i na koji način je uspeo to da prebrodi i da nastavi da napreduje.

„Posle pet godina sam uspeo da se naviknem na sve i više se ne nerviram. Imam ljude koji mi pomažu na psihičkom planu. Sada se vodim time da svi navijači mogu da pričaju šta hoće, ja ću igrati svoju igru. Kad me hvale, u redu, zahvaljujem se, kad me kude, njihova stvar. Mislim da svaki profesionalni sportista treba da ima psihologa, savetnika. Uopše nije lako ući u ozbiljne vode, pogotovo u Srbiji... Treba se izboriti sa pritiskom, koji nose na dresu grbovi Partizana ili Zvezde”, objasnio je srpski bek.

Marinković je za prvi tim Partizana debitovao u sezoni 2013/2014, trenirao je sa Bogdanom Bogdanovićem i Sašom Pavlovićem, sa kojima je i slavio titule.

„Potrefilo se da budem jedini igrač koji je preživeo najgore godine u klubu. Svi su dolazili, odlazili, ja sam ostajao. Osećam se kao da je ovo sve moje. Prošao sam period sa Vujoševićem, Božićem, Nikolićem, Čankom i sada sa Trinkijerijem. Te promene su mi odmogle”, rekao je Vanja.

On je, po ko zna koji put, naglasio da veliku zahvalnost u svom košarkaškom napretku duguje Dušku Vujoševiću.

„Videćemo da li ću izaći jači iz svega. Meni je stvarno Dule dao sve. Posle njegovog odlaska, kod Božića sam dobio kapitensku traku, koja je tada mogla da se okači mačku o rep. Nisam ja imao neku funkciju, nije me to opteretilo, koliko stalne promene na klupi”, rekao je Marinković i nastavio o Vujoševiću:

„Ostao mi je u najlepšem sećanju. Mislim da je savršen trener za mlade igrače, za Partizan... Čujemo se i sada i za mene je on pojam ovog kluba. Težak je, ali znaš da to sve vredi. Iznerviraš se kad te zove u ponoć, a kasnije ukapiraš da sve to ima smisla”, zaključio je Marinković.

Izvor: rs.n1info.com