Pušica: Drago mi je što sam dobio šansu baš u klubu iz koga sam otišao u Ameriku!

Nalazio sam se na dobrim pozicijama, uz podršku navijača dobio dosta samopouzdanja, osećao sam se spreman da izađem na teren i pokažem šta mogu – kaže mladi bek

FOTO: KK Partizan NIS
Od Partizana se oprostio kao šampion Srbije. Juniorski. Ima veliku želju da njegov povratak u Humsku bude isti takav. Šampionski!

Pre nego što je odgovorio na to pitanje, na licu Vasilija Pušice, poslednjeg i jedinog pojačanja crno-belih za Superligu, zablistao je osmeh.

„Nadam se! Daću sve od sebe, kao i cela ekipa, da tako bude ove sezone. I da onda nastavimo da osvajamo što više trofeja.”

Ali, mladi bek je i te kako svestan koliko dugačak put je do bilo kog trofeja. Mada, za njega je početak tog puta bio odličan.

Pušica je obeležio premijeru Parnog valjka u Super ligi. Ako je utakmica protiv Mege trebalo da posluži i za njegovo uklapanje, crno-beli su u nameri uspeli. Pušica je sa svakim minutom provedenim na terenu Pionira postajao sve sigurniji.

A onda je njegovo samopouzdanje prosto ekslodiralo u poslednjem periodu. Tada je ubacio četiri trojke, ukupno 17 od njegova 22 poena. Imao je i po četiri skoka i asistencije. Apsolutno zaslužio svaki od brojnih aplauza koji su pratili njegovu igru tokom okršaja sa Megom.

„Bila je dobra utakmica za ekipu, pa i za mene. Neki šutevi su se otvorili, pogodio sam neke trojke. Saigrači su nastavili da mi dodaju loptu, nalazio sam se na dobrim pozicijama. Uz podršku navijača, dobio sam dosta samopouzdanja. Osećao sam se spreman da izađem na teren i pokažem šta mogu”, pričao je Pušica.

I sve to u utakmici koja je pre početka lilge bila projektovana kao ona koja bi mogla već sada da odredi ko će sa prve pozicije u grupi ići u plej-of. Protiv, objektivno, najjačeg rivala u grupi. To svakom dobrom potezu Pušice, pa i ostalih momaka koje je Andrea Trinkijeri rotirao na tom meču, daje poseban značaj.

„Znali smo da je ovo najjača utakmica koju ćemo igrati u grupnoj fazi i koliko je bitna”, podsetio je mladi bek, pa potom dodao: - Zbog svega toga, dosta znači i meni.

Ali, ne samo zbog toga. Već i...

„Ovo mi je prva utakmica u seniorskoj košarci, prva utakmica u Evropi posle šest godina. Svakako da je dobar osećaj.”

Osim što je bilo značajno, sve to je za Pušicu bilo i vrlo emotivno.

„Mada, sve se brzo izdešavalo, nisam ni imao vremena o svemu tome da nešto mnogo razmišljam. Naravno da je pre utakmice bilo neke pozitivne treme, kao što je i normalno. Ali, baš se lepo osećam i jedva čekam da opet izađem na teren.”

Kako je i sam rekao, sve se brzo izdešavalo. Zaista jeste. Malo je neobično da u ovom delu sezone, igrač pravo sa koledža dođe u profesionalni klub. Obično se to dogodi pred na jesen. Pušica je objasnio kako je do svega došlo.

„Ovo mi je bila završna godina na univerzitetu, a naša škola „Nortistern“ se završila već u aprilu. Kada sam se čuo sa trenerom i ljudima iz kluba, oni su znali da sam završio obaveze u SAD i da mogu da dođem u Beograd tačno pred početak Super lige. Jeste malo čudno, ali ja sam bio spreman da dođem i počnem karijeru profesionalca već sad, a ne da čekam septembar.”

Uostalom...

„Drago mi je što sam dobio šansu baš u klubu iz koga sam otišao u Ameriku.”

I sve to je – kako je rekao – bolja odluka.

„Ovako je mnogo bolje. Tokom Super lige ću imat vremena da se naviknem na evropsku košarku, tako da sledeće sezone neću biti „ruki“.”

Ni umor nije problem.

„Nisam umoran jer se sezona nama završila 15. marta. Od tada nisam radio nijedan trening sa ekipom. Tako da mi je bilo potrebno malo vremena da se vratim. Posebno ove poslednje sedmice su bili veoma teški treninzi. Uz sve to, nisam još na 100 odsto fizičke spreme. Ali, svakako da nisam nešto preumoran. Osećam se sveže i spreman sam da se vratim u kondiciju, da pokazujem što bolje partije i da pobeđujemo.”

Iza Pušice je pet godina SAD. Kako je i sam rekao, bilo je tu mnogo uspona i padova. Ali, sve u svemu, bilo je to vrlo dobro iskustvo.

Prva destinacija je bila Sanrajs akademija, odakle je otišao na univerzitet San Dijego, da bi poslednje dve godine proveo u Nortisternu. Posebno je poslednja sezona bila dobra, Pušica se od studentskih dana oprostio sa priznanjem Ol Amerikan, bio je u prvim timovima NABC i OL-CAA… Imao je prosek od 17,7 poena, 3,7 skokova i 4,7 asistencija.

Izvor: Zurnal.rs