Evo zbog čega grobari večeras navijaju za Arsenal u finalu Lige Evrope!

Fudbaleri Arsenala i Čelsija igraju finalni meč Lige Evrope u Bakuu, a ovu utakmicu sa velikom pažnjom gledaju i navijači Partizana, koji su svim srcem uz tobdžije.

FOTO: FK Partizan
Razlog je sasvim jednostavan, jer bi u slučaju da Arsenal osvoji trofej klub iz Humske sigurno bio nosilac u plej-ofu drugog po rangu evropskog takmičenja, što bi svakako crno-belima olakšalo put do elite.

Naime, ukoliko u Austriji Rapid pobedi Šturm u borbi za Ligu Evrope, crno-beli će pasti ispod crte u eventualnom plej-of meču, pa bi im posao da se domognu grupne faze bio otežan.

Zbog toga im ne odgovara da trofej u Bakuu osvoji Čelsi, koji je već obezbedio mesto u Ligi šampiona, pa u tom slučaju ne bi bilo nikakvog pomeranja. Ali, ako šampion bude Arsenal, to potpuno menja stvari.

Tada bi osvajač Kupa 13. zemlje na UEFA rang listi (Češka), dobio direktno mesto u Ligi Evrope. To bi bila Sparta, koja ima bolji koeficijent od Partizana, pa bi crno-beli napredovali i bili bi nosioci u plej-ofu.

Svega ovoga ne bi bilo, da oni koji su obezbedili takmičenje u Evropi kroz Kup Belgije i prvenstvo Turske, nemaju finansijske probleme i pitanje je da li će im UEFA dati licencu za takmičenje. Ukoliko i Mehelen izgubio mesto u Evropi, umesto njega bi upao Gent, koji ima bolji koeficijent od Partizana i gurnuo bi crno-bele ispod crte.

Takođe, u slučaju da Trabzon ne dobije licencu, a imaju ozbiljnih finansijskih problema, umesto njih bi u kvalifikacije upao Fenerbahče, koji ima bolji koeficijent od Partizana, pa bi u tom slučaju crno-beli bili nepovlašćeni na žrebu.

Ipak, ukoliko Asenal pobedi, Partizan će sigurno biti nosilac tokom kvalifikacija za Ligu Evrope.

Izvor: Blic.rs