Stojković: Regionalna liga za spas fudbala!

Bivši reprezentativac zna put ka napretku domaćeg fudbala, da li je ujedinjenje sa komšijama rešenje?

FOTO: FK Partizan
Fudbalska javnost u Srbiji ponovo priča o mogućem zajedništvu sa susedim.

Naime, Golman Partizana Vladimir Stojković u intervjuu za Informer rekao je da smatra da bi organizovanje regionalne lige omogućilo fudbalu na ovim prostorima da napreduje i postane konkurentan evropskom kremu.

„Voleo bih da se napravi liga stare Juge, mislim da bi fudbal tako krenuo napred i da mu je to u interesu. Niko ne može da me ubedi da fudbal neće profitirati, da igrači neće profitirati i da to neće pomoći klubovima da finansijski stanu na noge”, rekao je bivši reprezentativac Srbije

On je podsetio na činjenicu da bi u takvom prvenstvu igrala velika imena i da bi konkurencija bila znatno jača samim učešćem ekipa poput Partizana, Crvene zvezde, Budućnosti, Vardara, Željezničara, Sarajeva, Dinama, Hajduka...

Takođe, ima predlog kako rešiti problem potencijalnih navijačkih sukoba i bezbednosti usled moguće netrpeljivosti koju oni najzadrtiji čuvaju u sebi.

„Neka bude kao u Grčkoj, ako je opasno – neka se ne ide na gostovanja. To bi izgledalo sasvim pristojno, imalo bi žar, a fudbal bi bio nekoliko stepenika ispred. I kada je reč o rangiranju lige, ne možda odmah, ali za nekoliko godina bismo bili u vrhu”, optimistično je zaključio Stojković.

Regionalno prvenstvo je stalna tema na ovim prostorima, podložna razmatranjima, ali u perspektivi nije sigurno koliko je ostvariva.

Stariji se sećaju lige nekadašnje Jugoslavije, pa je stoga ova ideja za njih veoma primamljiva jer je u doba stare države fudbal u njoj bio na znatno višem nivou nego danas. Ipak, sada je situacija drugačija, odnosi između naroda ne dozvoljavaju da se išta uzme bezrezervno, pa zbog toga i odluka o mogućem zajedništvu stoji u mestu.

Godine koje su pred nama možda će doneti odgovor i stvoriti jače takmičenje, ali zasad ono nije u planovima...