Vuletić otkrio dug Partizana... (INTERVJU)

Potpredsednik Partizana dao žestoke izjave na pripremama crno-belih u Sloveniji.

FOTO: FK Partizan
Potpredsednik Partizana Vladimir Vuletić, opširno je pričao sa novinarima u Sloveniji o mnogim aktuelnim temama, vezanim za Partizan o teškom finansijskom stanju kluba, ali ne i tragičnom, kakvim žele da ga predstave određene legende. Dotakao se i finansija Crvene zvezde koje su prikazano kroz APR, o sporu vezanim za titulu iz 1946. godine, kao i o promeni pravila Lignglong Superlige za narednu sezonu.

Pecnuo je i čelnog čoveka KK Partizan Ostoju Mijailovića i najavio Skupštinu FK Partizan za 15. jul, za koju se zalaže da bude javna.

MORAMO DA POŠTUJEMO KILMANROK

„Ovo je težak finansijski momenat za Partizan. Posle sušne evropske godine, reklo bi se, delom i zbog žreba. On je predvideo da se združeno vrši žreb za treće i četvrto kolo kvalifikacija. Da je prošle godine bio poseban žreb, mi bismo bili povlašćeni u plej-ofu i mogli bismo da se nadamo učešću u grupnoj fazi. Ove godine, sva sreća, nećemo imati taj strah. Jedina bojazan koju treba da imamo je da poštujemo protivnika u drugom kolu kvalifikacija. Pred nama je Kilmarnok, tim tradicije, trećeplasirani tim u Škotskoj i tim koji je imao dobre međusobne rezultate sa Rendžersom i Seltikom. Partizan živi život bremenit problemima”.

PODIŽEMO TUŽBU DO KRAJA AVGUSTA ZA TITULU IZ 1946. GODINE

„Trudimo se da radimo pošteno, na tom planu, bavimo se stvarima koje će ponovo postati aktuelne Nakon gotovo dva meseca, FSS je nagovestio zvaničnom izjavom generalnog sekretara Jovana Šurbatovića da će dostaviti FK Partizanu odluku skupštine FSS kojom je priznata titula iz 1946. godine Crvenoj zvezdi. Ne želim da ulazim zbog čega im je bilo potrebno dva meseca da dostave odluku, jer nijedna pravna radnja ne može da bude činjena bez objave odluke ili bez dostavljanja zainteresovanim stranama. Imamo situaciju da je Skupština donela odluku 14. maja ove godine, nakon čega se i FSS i FKCZ protivpravno i bez ijednog osnova ponašaju kao da je ova odluka pravosnažna, ona koja se dalje ne može napadati. Međutim, može se napadati, jer su statut FSS i zakon o sportu nesaglasni. Prema odredbama statuta svaka odluka je pravno pojedinačni akt i kao takav apsolutno podložan nadležnosti Upravnog suda Srbije. Međutim, zakom o sportu predviđa da su sve odluke koje su predmet poništaja”.

„U ovoj situaciji možemo da konstatujemo da će nadležnost po kojoj će FKP podneti tužbu nadležan biti Osnovni sud u Beogradu. Uprkos blasfemičnom i abortičnom pokušaju da se sakrije odluka, to nije bilo moguće. Poslali smo im tri dopisa. Sa Šuputom sam pričao u četiri navrata, sa Šurbatovićem u dva. Fudbalski klub Partizan, zvanično vam saopštavam, podići će tužbu. Tužba nije protiv Zvezde, već protiv FSS, budući da je njegova skupština donela ovu blasfemičnu odluku. Biće podneta do kraja avgusta”.

ČEKA NAS LINGLONG LIGA SA LINGLONG PRAVILIMA

„Odgovornost je posledica nadležnosti, nadležnost sportskog direktora. Sportski direktor je podneo ostavku, a mi smo poverenje ukazali Savi Miloševiću, koji obavlja sličnu ulogu kao menadžeri u Premijer ligi. Partizan je doveo određeni broj pojačanja, na pragu su još neka. Kostur tima je zadržan, sem Markovića niko nije napustio Partizan. Sve će se raditi u dogovoru sa šefom struke, uvek”.

„U ovoj sezoni čeka nas Linglong Superliga u kojoj imamo i Linglong pravila. Njih je osmislio odbor za hitna pitanja FSS koji je predvideo da se ove godine ukida tzv. podela bodova, a ostaje plej-of. Podsećam medije da je ovo pravilo, kada je uvođeno, bilo tada usvojeno na agresivnu inicijativu Zvezde. Jedini klub koji je tada glasao protiv uvođenja ove inicijative bio je Partizan. Šta je to opredelilo medijsku scenu i javnost zvezdasrpsku da utvrđuju kako samo Partizan profitira od podele bodova, a onda se ove godine opet na zahtev Zvezde ukida podela bodova i zadržava plej-of. Znate, to je jedan contradictio adadiacto. Plej-of nema smisla ukoliko nema podele bodova. Zato i postoji”.

„Ono što je izazvalo poseban gorak ukus jeste činjenica da smo se sa zahtevom Crvene zvezde suočavali prošle godine. Ona je pokušala i tad ovo da učini. Tada su se klubovi koji igraju u Superligi pisano izjašnjavali po ovom pitanju. Većina se izrazila negativno, rešenje nije usvojeno voljom onih koji igraju u Superligi. Ove godine sličan postupak nismo imali, nije bilo ponuđeno klubovima da se izjasne o ovom pitanju. Odbor za hitna pitanja FSS je na jednoj jedinoj sednici odlučio, pa onda objavio odluku, zaobišavši Zajednicu Superlige i Prve lige Srbije. To je stvar koja rađa sumnju kako će izgledati Linglong liga sa Linglong pravilima koja se uspostavljaju na samom svitanju. Kakav će biti tek suton, kada je svitanje ovakvo”.

FOTO: FK Partizan
DUG JE MANJI OD 20.000.000 €

„U svemu tome Partizan se suočava i sa dosta agresivnim pristupom javnosti i nekakvih bivših fudbalera, sportskih radnika koji govore o katastrofalnom stanju, finansijama, dugu koji prevazilazi oko 40.000.000 €. Neki koje mediji nazivaju legendama Partizana... Svako ko je malo duže obišao oko Partizanovog stadiona postao je legenda Partizana. Tako se oglašavaju oni koji tvrde da je ovde potpuna katastrofa, a u ovom momentu mogu da vam saopštim važnu stvar. Dug Partizana je barem upola niži (manji od 20.000.000). To je nešto iza čega stojim odgovorno. Biće to predmet i Skupštine i usvajanja izveštaja”.

„Skupština će se održati iduće nedelje. Na njoj ćemo biti u prilici da razgovaramo odgovorno, kritički, da usvajamo izveštaje Nadzornog odbora, Generalnog odbora, predsednika kluba”.

„LIMARSKA NEISTINA I PROFESORSKA PRVOAPRILSKA ŠALA”

„Da vam napomenem još nekoliko stvari, budući da su se one definisale tokom proteklog perioda. Reč je o vlasništvu nad Stadionom. Nakon procesa koji je trajao četvrt veka i uspešno okončan u februaru ove godine, imamo novinske naslove koji govore "Partizan ponovo u posedu stadiona". To nije tačno, Partizan je vlasnik odvajada. To što postoji spor koji je intenzivirao Dragan Šutanovac i što je taj spor okončan pravosnažno. Jedan gospodin govori o profesorskoj prvoaprilskoj šali, a jedan sportski novinar se nadovezuje. Možda je reč o limarskoj neistini, ali o profesorskoj prvoaprilskoj šali nije reč. U katastru je i dalje prisutna zabeležba spora i nijedna banka nije htela da je prihvati. Ta zabeležba tu stoji greškom, čeka se da se ona ukine. Međutim, moram da napomenem nekoliko stvari. JSD mora da bude, koliko je moguće, jedinstveno. Mi drugo sportsko društvo nemamo i bratski su klubovi i FK i KK, kao i vaterpolo, kuglaška, biciklistička. Posle SD Barselona, najtrofejniji smo u svetu. Razgrađivati ovo SD, govoriti o šalama iz onoga kluba, kako to neki govore, a ja moram da kažem da je reč o bratskoj sportskoj sekciji. Nije jedan limarski predsednik KK, kao što nije jedan profesor FK, jer su oba veći od aktuelnih funkcionera. Prema svim sekcijama treba biti kritičan ili pohvalan”.

ZA RAZLIKU OD KK PARTIZAN, MI NIKADA NISMO REKLI DA NAM JE DUG UPOLA MANJI OD ONOGA ŠTO JE OBJAVIO APR

„Ja moram da vas podsetim na jednu stvar. Ne pojavljujem se kao zastupnik nijednog interesa sem Partizanovog. Isti ovaj establišment je bio nosilac duple krune, šeste u istoriji kluba. Četiri uzastopna Kupa osvaja ovaj tim, što se nikada nije dogodilo u istoriji fudbala na ovim prostorima. Posle 11 godina igrano je proleće u Evropi, poslednji put u sezoni 2005. pod Vladimirom Vermezovićem, a sada pod Miroslavom Đukićem. Šta mislite, kako je igračima, koji igraju u Linglong ligi i koji se suočavaju sa greškama koje su sve samo ne greške? Jednom možete da pogrešite, drugi put je već ozbiljno pitanje namere, treći put je predumišljaj. Dolazimo u poziciju da je sigurno preko 20 bodova oteto Partizanu u sezoni koja je za nama”.

„Kako će izgledati nova sezona uz Linglong pravila ćemo videti, ali ono što je sigurno je da nećemo moći da ćutimo, nećemo moći barem dok dišemo u ovom klubu i dok dišemo ove boje da budemo u stanju bilo kakve vrste nirvane niti onog specijalnog rata kada žabu polako stavite u toplu vodu pa je zagrevate do ključanja. Ona ne primećuje da je ta voda ključala, pa se živa skuva u njoj. Imam utisak da je to plan za Partizan, ali taj plan neće proći. Partizan mora da bude konkurentan a molim sve druge da fudbalski klub ne tretiraju kao maćeha, a da našu bratsku sekciju tretiraju kao rođena majka, iako je osvojio manje. Mi nikada nismo rekli da nam je dug upola manji od onog koji je APR objavio za KK. Još vodimo pravnih sporova, koji još nisu okončani, pa mi ponekad biva neprijatno, jer se pojavljuju komentari oko kostura iz ormara. Problem je u tome što je te zaostavštine toliko puno i toliko dugo traje. Njihova zaostavština se i dalje pojavljuje kao hipoteka nad svim što pokušavamo da učinimo”.

„Tiranstvu stati nogom za vrat, to je ljudska dužnost najsvetija, rekao je Njegoš. Pravno gledano, Partizan će morati da se ujedini, sabere, još jednom pozivam i naše navijače, i naše frakcije, i sve one koji žele dobro Partizanu da se zaista ujedine oko njegove slave i interesa. Drugi klub nemamo... Dragoslav Mihajlović je jednom prilikom u govoru kad je opisivao Srbiju rekao: "Ona tako hroma, kijavičava, zapušena nosa, evo već hoda milenijumima i vekovima kroz istoriju. Ako je nešto toliko uspelo da opstane, valjda je bog utvrdio da treba da opstane". Ne mislite o Prtizanu kao egzaltirana devojčica, već o njemu mislite kao o malom dukatu zašivenom u postavi zatočenika u logoru. Tim dukatićem, kad dođe do najtežeg momenta, može se kupiti spasonosno parče hleba”.

Možete li nešto više da nam kažete o Skupštini koja predstoji:

„Zakon nas obavezuje da je održimo u roku od godinu dana u odnosu na prethodnu. Ona će biti održana u ponedeljak 15. jula. Ona je redovna, nije izborna i na njoj će svi kolektivni i inokosni organi podneti izveštaje, uslediće rasprava i videćemo da li će izveštaji biti usvojeni i na koji način”.

Prethodna je bila iza zatvorenih vrata, da li je i predstojeća?

„Statut FKP po pravilu predviđa zatvorene skupštine, osim ako UO donese odluku da se otvori za javnost. Moje mišljenje je da treba da bude otvorena”.

FOTO: FK Partizan
Partizanov stadion nije pod hipotekom?

„Nije”.

Da li igračima kasne plate kao što se priča?

„Ima nekih kašnjenja. Partizan živi život bez Lige Evrope, živeo je kao petoplasirani klub Linglong Superlige i Partizan”.