Smiljanić: Dejan Stanković mi savetovao da se vratim u Partizan!

Milan Smiljanić po produžetku saradnje sa Partizanom otkriva da planira još dve titule.

FOTO: FK Partizan
Milan Smiljanić, partizanovac par ekselans, u Žurnalovoj rubrici 10h10, elokventnih, vanšablonskih odgovora, raspoložen da otvori dušu i podeli najtananija osećanja, kritički se osvrne na prošlost i premijerno, posle produžetka ugovora, progovori o gladi za novim trofejima u crno-belom dresu, sa akcentom i na dvojicu velikih prijatelja – Slobodana Rajkovića, na (večitoj) raskrnici na Autokomandi i – Dejana Stankovića, šefa struke Crvene zvezde pre godinu i po sa, gle čuda, savetom: „Vrati se u Humsku”.

Jesu li ove pripreme nagoveštaj da ćete kao Lotar Mateus: od veziste, pod stare dane, u štopere?

- Veliki klubovi, poput Mančester sitija i Barselone, praktikuju znalce na štoperskim pozicijama: majstore da iznesu loptu i omoguće ekipi lakši ulazak u igru. Kroz karijeru nije me odlikovala brzina, međutim, jesu pamet i „čitanje”, sad – krasi me i iskustvo. Kad me je Reber uvodio u prvi tim – povredi li se levi ili desni bek: „Lolo, hajde na zagrevanje”. Protiv Vitorula osećao sam se komforno iza zadnjeg veznog, zadovoljan sam – mogu da odgovorim zahtevima struke i na tom mestu. Imam još bolji pregled, mogu da budem i veći lider. Nisam još pričao o alternativnoj ulozi sa Savom, vidim da kroz sastanke i treninge, zajedno sa Đuričićem, pravi model za leto - da odbrambena linija što više ulazi u igru.

Ima četiri titule, neki greškom pišu tri...

- Igrao sam te debitantske sezone dve utakmice – računa se! Po povratku, još tri šampionska pehara, jedna dupla kruna, plus - dva kupa. Planiram da uzmem još dve titule! Ove godine, manje – više, nadamo se, no, nije sve do nas, čak i da pobedimo sve do kraja ne možemo da garantujemo da ćemo da budemo prvaci.

Gde će vaš drug Slobodan Rajković da skrene na Autokomandi: u Humsku ili u Ljutice Bogdana?

- Rajković mi je, pre svega, veliki prijatelj! Savetovao sam mu, naravno, da dođe kod nas. Proveo je s nama puna dva meseca: prihvatili smo ga kao – svog, bio je oduševljen. Kazao mi je da želi još da igra ozbiljan fudbal, odnosno – u inostranstvu, predočio sam mu da će Partizan i sledeće godine da bude u Evropi. Odjednom, obrt, video sam šta piše u novinama?! Nismo se čuli nekoliko dana, planiram da ga pozovem. Ne verujem u priču da će u komšiluk, znam da su ga i ranije zvali - nije hteo u Zvezdu.

Vaš izbor najboljih saigrača: Saša Ilić, Raul Tamudo i Dejan Stanković. Izvinićete se Zvezdinom treneru ako ga na proleće pobedite?

- Deki je veliki zvezdaš, ja partizanovac, tako da... Želim mu svu sreću ovog sveta, u derbiju, pak, da pobedi Partizan! Inače, Stanković je veliki profesionalac, mnogo sam naučio uz njega, možda se ne sećate – u prve moje tri utakmice u reprezentaciji činili smo tandem. Od starijih, Deki i Ivica Dragutinović zapali su mi za oko. Još nešto... Čuli smo se pre godinu i po, imao sam i ''nešto'' za Sloveniju. Savetovao me je: ako planiraš da i posle te dve godine igraš fudbal – oprobaj se u ''deželi'', ako ne – vrati se u svoj klub, to su tvoji ljudi, tvoja kuća – tu treba da završiš, sutra nešto drugo radiš. Zahvalan sam mu i dan danas! Zaslužuje i veliku trenersku karijeru, baš kao i Savo Milošević, Saša Ilić... Mnogo znaju!

Izvor: Zurnal.rs