Domaćinstvo F8 Evrokupa: Zdravstveni uslovi bitniji od rezultata, moguć i neutralni teren!

Turnir bi se igrao od 4. do 17. jula

FOTO: KK Partizan NIS
Evroliga je stavila 24. maj kao datum do kog bi sve moralo da bude jasno. Da li će se Evroliga i Evrokup igrati i u kom formatu. Znamo da će se igrati, ako se bude igralo naravno, od 4. do 17. jula i da bi svi mečevi bili odigrani u jednoj dvorani.

Još nije potvrđeno koji grad bi bio domaćin, a do sada su kandidaturu podneli Virtus i Partizan. S obzirom na celu situaciju zbog virusa korona u Italiji, te da je Virtus želeo domaćinstvo u septembru, jasno je da je Partizan veći favorit. Međutim, Evroliga će prevashodno gledati da taj turnir bude odigran na mestu na kom to zdravstveni uslovi dozvoljavaju i to će biti bitniji uslov od sportskog rezultata, piše Opinion de Malaga.

Dakle, kada bi se gledao čisto sportski motiv, onda bi Partizan bio jasan odabir i tu ne bi imalo razmišljanja, ali ipak će se prvenstveno gledati zdravstveno stanje. Pa će dosta toga zavisiti od dinamike zaraženih u našoj zemlji kada se bude odlučivalo.

List iz Malagedodaje da postoji čak mogućnost da završni turnir bude odigran u nekoj zemlji iz koje nije nijedan od timova koji su ušli u završnih osam u Evrokupu, poput možda Litvanije ili Nemačke.

Ono što se zna - neće biti publike. Gde god da se bude igralo.

Ono što se ne zna je po kom sistemu bi se igralo, da li bi bilo do dve pobede u četvrtfinalu, polufinalu i finalu kao što je prvobitno predviđeno, ili bi možda postojala šansa da se igra samo po jedna utakmica, pa da pobednik ide dalje?

U svakom slučaju, gubi se prednost domaćeg terena u onoj najvažnijoj tački, a to je podrška navijača. Čak i kada bi Partizan bio domaćin, a ne bi bilo navijača, ne bi imao onu pravu prednost. Osim što su mu poznatiji koševi i ambijent u Areni u odnosu na sve ostale učesnike.

Na sve to, Unikaha bi mogla da ima problem ako joj se preklope datumi Evrokupa sa utakmicama ACB lige. Barselona je navodno već dala prednost Evroligi u odnosu na ACB, a videćemo kako bi se u tom slučaju postavio tim iz Malage.

I dalje - mnogo pitanja, malo pravih odgovora.

Znaće se sve do 24. maja. U tom slučaju bi  timovi prvo dobili dve nedelje za karantin igrača, zatim tri sedmice za trening, a 4. jula bi se nastavilo takmičenje u Evrokupu. Videćemo pod kojim uslovima.