Kecmanova trojka danas puni deset godina! /VIDEO/

Jedan od najlegendarnijih momenata srpskog sporta.

FOTO: Gettyimages.com
Danas se navršava 10 godina od kultne trojke Dušana Kecmana kojom je KK Partizan osvojio Jadransku ligu.

Partizan je slomio Cibonu sa 75:74 nestvarnom trojkom 0.6 sekundi pre kraja, i to za četvrtu uzastopnu titulu u nizu, u jednom od najvećih trilera viđenih u istoriji sporta.

Posle 40 minuta bilo je 60:60, u produžetku je Bojan Bogdanović pogodio za 74:72, ali tu nije bio kraj, iako su Zagrepčani počeli da slave.

Bilo je to prilično gorko i kobno slavlje, kasno su se Hrvati osvestili - Kecman je munjevito izvedenu loptu prosledio u koš, što je čak i američki ESPN izabrao u 10 najneverovatnijih završnica sportskih događaja.

- Sećam se, kao da je neko ugasio ton - rekao je svojevremeno Kecman o tom momentu, danas pomoćni trener Partizana. Zanimljivo je i da je dramu zakuvao Roberts sa dva promašena slobodna bacanja uzastopno, ali ga je Kecman sačuvao od uloge tragičara.


Trojka Kecmana je samo zaokružila kult srpskih košarkaških pobeda, nadovezala se na koš Saleta Đorđevića u dresu Jugoslavije protiv Hrvatske, a nešto slično, naše komšije doživele su i na Olimpijskim igrama 2016. godine, kada su u završnici ostali bez trijumfa, Orlovi su potvrdili dominaciju u međusobnim duelima.

Ipak, trojka Kecmana zauzima posebno mesto u istoriji zbog daljine šuta i celog momenta, postala je praktično deo pop-kulture i moderne istorije.

A svi se sećamo i hrvatskih komentatora i njihove tužne reakcije.