Stadion Partizana - Najstariji fudbalski stadion u bivšoj Jugoslaviji!

Stadion FK Partizan, nekadašnji Stadion JNA, objekat je sa najdužom sportskom tradicijom u nekadašnjoj Jugoslaviji. 

FOTO: M.Metlaš
Nalazi se na mestu koje je oduvek bilo središte najvažnijih fudbalskih zbivanja u zemlji. Tu je pre Drugog svetskog rata bilo igralište i dom slavnog šampiona BSK-a - Beogradskog sportskog kluba.

Taj stadion je sagrađen 1929. i imao je kapacitet od 25.000 mesta. Prilikom dogradnje 1934. godine, kapacitet je proširen za još 4.500 mesta, a tom prilikom je uvedeno i električno osvetljenje za igranje noćnih utakmica. Stadion je, nažalost, u savezničkom bombardovanju 1944. godine teško oštećen, a celokupna dokumentacija i brojni trofeji BSK-a su zauvek uništeni.

Svoje prve utakmice posle rata kao domaćin Partizan je igrao na stadionu koji se tada prvo zvao „20. oktobar”, da bi 1946. godine preimenovan u Stadion CDJA (Centralni dom Jugoslovenske armije).

Godine 1948. počinje izgradnja novog stadiona, koji je svečano otvoren 9. oktobra godinu dana kasnije, dobio je ime Stadion JNA, po kome je poznat i danas, a tog dana se odigrala i prva fudbalska utakmica na novom terenu, između Jugoslavije i Francuske. Partizan je svoju prvu utakmicu na svom novom stadionu odigrao 23.12.1949. protiv zagrebačkog Dinama. Bila je to prijateljska utakmica povodom Dana armije, 22. decembra, a Partizan je pobedio sa 3:2.

Kapacitet stadiona je tada bio 62.000 mesta, ali je posle rekonstrukcije zbog strogih kriterijuma UEFA 1998. godine taj broj smanjen na oko 32.000.

Tom prilikom su ugrađena nova sedišta, savremena elektronska oprema, novo osvetljenje, a i prošireni su prolazi za ulazak i izlazak navijača. Igralište ima dimenzije 105x70 metara, tribine imaju 30 redova sedišta i postoji 30 ulaza za gledaoce. Najviša tačka stadiona je navisini od 21 metra, a najudaljenija mesta gledališta su na rastojanju od 236 metara po dužini (sever-jug) i 150 metara po širini (istok-zapad).

Tokom postojanja Jugoslavije, Partizan nije bio vlasnik stadiona, već vojska, tadašnja JNA. Ipak, sva ulaganja i teret održavanja padao je na leđa Partizana. Vojska je još sedamdesetih godina prošlog veka želela da se reši vlasništva nad stadionom, jer je za nju bio preveliki teret, ali je grad Beograd, kojem je uporno nuđeno vlasništvo nad stadionom, to odbijao.

Najzad, 1989. godine, tadašnja JNA je u skladu sa svim tadašnjim zakonskim procedurama predala Stadion JNA u vlasništvo FK Partizan, te je tako Partizan najzad postao vlasnik stadiona.

Ovaj prenos vlasništva je dugo osporavalo Ministarstvo odbrane Srbije, ali je konačnom sudskom odlukom iz proleća 2019. godine Partizanu i definitivno potvrđeno vlasništvo nad stadionom, koji se danas zove Stadion Partizana.