Završiti sezonu onako kako je zamišljeno ili vrednovati ostvarene rezultate!

Košarkaški klub Partizan oglasio se saopštenjem gde ističu svoju želju da se regionalna ABA liga nastavi onako kako je zamišljeno.

FOTO: KK Partizan NIS
Pred sutrašnji sastanak klubova ABA lige, Partizan je podržao inicijativu brojnih klubova da se sezona nastavi kada to bude moguće.

Saopštenje prenosimo u celosti.

- KK Partizan NIS ističe da je za crno-bele apsolutini prioritet završetak sezone na terenu u uslovima za koje su se klubovi izborili svojim rezultatima.

Završetak sezone u formatu kako je prvobitno i zamišljeno u trenutku kada je ona prekinuta, Partizan smatra jedinim sportskim i potpuno ispravnim rešenjem. Dakle, ukoliko se situacija stabilizuje u dogledno vreme i ako vlasti dozvole da se sportski događaji u zatvorenom prostoru igraju uz prisustvo publike. Za Partizan NIS, ovo je jedini potpuno ispravan put kojim bi se odredio konačan poredak u ABA j.t.d. ligi. Između ostalog, o zadržavanju formata takmičenja u postavljenim okvirima kao prvom izboru, nedavno je govorio i prvi čovek Evrolige Žordi Bertomeu, čiji stav po ovom pitanju, kao liga koja je vezana za Evroligu i Evrokup, klubovi regionalnog šampionata trebaju slediti.

Ipak, mora se imati na umu da se na ovaj model ne može čekati u nedogled. Zbog toga, Partizan NIS poziva klubove ABA j.t.d. lige da zajedno odredimo tačan datum do kojeg bi nastavak takmičenja morao da počne, kako bi ligu završili blagovremeno i ostavili dovoljno vremena za pauzu i pripremni period pred sezonu 2020/21.

Pre donošenja bilo kakve konačne odluke, Partizan NIS smatra da se mora saslušati i uvažiti mišljenje stručnih štabova i igrača. Zdravlje aktera na terenu ni na koji način ne sme biti ugroženo, stoga im se prilikom određivanja datuma za početak nastavka sezone mora ostaviti dovoljno vremena za trening i pripreme nakon ove prinudne pauze.

Tek ukoliko se iscrpe sve mogućnosti da se sezona okonča na terenu, u uslovima koje su klubovi svojim igrama izborili, Partizan NIS smatra da treba razmišljati u pravcu alternativnih rešenja. Ukoliko do ovakvog scenarija dođe, Partizan NIS će se zalagati za rešenja kojima će se vrednovati ostvareni rezultati i poštovati pozicija klubova koji su pre prekida šampionata bili u prilici da se izbore za plasman u viši rang, plej-of, ali i spasu se ispadanja iz lige. 

U slučaju nemogućnosti nastavka ABA j.t.d. lige, KK Partizan NIS smatra da bi trebalo doneti rešenje da se liga proširi na 14 klubova, uz ulazak dva tima iz ABA 2 lige koja su u trenutku prekida zauzimali prvo i drugo mesto na tabeli, odnosno bez ispadanja iz ABA 1.

Takođe, zbog potencijalne situacije u kojoj bi usled prekida sezone ekipe na 4. i 5. mestu imale isti skor, KK Partizan NIS predlaže da se klubovi ABA j.t.d. lige, zajedničkim snagama zauzmu za dobijanje još jednog mesta u 7Days Evrokupu putem dodeljivanja specijalne pozivnice koja bi u ovom slučaju omogućila da Evrokup u sezoni 2020/21 igraju i Cedevita-Olimpija i Mornar iz Bara - stoji u saoštenju Partizana.