Vontigo Kamings: U karijeri sam napravio jednu grešku – nisam ostao u Partizanu!

Vontigo Kamings je igrao svojevremeno za Partizan, predvodio crno-bele do plasmana među 16 naboljih ekipa u Evroligi i između ostalog osvojio dve titule prvaka ABA lige, po jednu sa Hemofarmom i Partizanom.


Karijeru je završio pre pet godina, a kada se osvrne na period proveden u Srbiji Vontigo Kamings ističe da je u Partizan prešao na savet tadašnjeg pomoćnog trenera Vrščana.

- Rekao mi je da je Partizan idealna sredina u kojoj mogu da napravim naredni korak u karijeri i da je tu trener koji bi mogao da me dalje lansira. Ispostavilo se da je sve pogodio pošto je Partizan klub u kojem sam odlično igrao i gde sam napredovao. Sezonu u Partizanu pre svega pamtim po trofejima. Osvojili smo regionalno takmičenje, igrali smo dobro i u Evroligi. I danas se sećam slavlja kada smo se plasirali u Top 16. Igrali smo zaista izvanrednu timsku košarku, modernu, a za to je dosta bio zaslužan trener, Dule. Čovek koji diše košarku - izjavio je Amerikanac za Maxbetsport.

Kamings je istakao da je Vujošević drugi najbolji trener sa kojim je radio u karijeri.

- Dule je drugi najbolji trener sa kojim sam radio. Prvo mesto zauzima Leri Braun iz Filadelfije, a odmah iza njega je Dule. Obojica imaju sličan stil, a to je da se ne boje igrača i nikada ne lažu. Uvek ti kažu šta misle i šta treba da popraviš, ništa ne zavijaju i ništa ne muljaju. To sam uvek cenio kod Duleta. Zahtevao je da se puno trenira, ali kada vidiš koliko je on posvećen košarci jednostavno je bilo sramota da ne odradiš trening maksimalno. Imali smo dobru komunikaciju, ako nekada budem trener sigurno ću imati njegov pristup. On je tip koji je spreman da pogine za svog igrača. Sećam se kako nas je pripremao za mečeve, nikoga se nije bojao kada smo igrali Evroligu protiv znatno skupljih klubova. Uvek je govorio da smo mi Partizan i da je naša obaveza da pobeđujemo, drugo ga nije zanimalo. Takav mentalitet postane zarazan. Zato je taj period u Partizan bio poseban, iskustva koja sam stekao jednostavno nije bilo moguće ponoviti bilo gde.

Kamings je u Partizanu ostao jednu sezonu, a potom je usledio prelazak u Makabi.


- Sjajna organizacija, veliki tim, nemam ništa loše da kažem. Ipak, sada sa ove vremenske distance, u karijeri sam napravio jednu grešku – nisam ostao u Partizanu. Mislim da bi bio idealan potez za mene da sam ostao tada u Partizanu koji je iz godine u godinu napredovao i pravio sve bolje rezultate. Svi u klubu su me poznavali, znali su šta mogu da uradim, a ja sam znao šta se od mene zahteva. Sve je bilo idealno. Ipak, takav je život profesionalnog sportiste, dosta zemalja sam promenio, svuda sam se maksimalno trudio da ispoštujem zahteve.

U Partizanu je bio jedini stranac u ekipi.

- Gledao sam ove sezone meč Crvene zvezde u Evroligi. Kada sam video da je cela petorka sačinjena od Amerikanaca baš sam se iznenadio, tako je i u Partizanu. U moje vreme je bilo drugačije. Bio sam jedini, ali mi to nije smetalo. Nisam se osećao usamljeno, saigrači su me uključili u sve, bio sam deo porodice. Zapravo, mislim da mi je bilo i drago što sam jedini Amerikanac. Nekako u tom periodu kada ima više Amerikanaca u timu napravi se klan, svi gledaju samo sebe i kako da ubace što više poena, a u Evropi se najviše cene pobede. To sam shvatio u Srbiji i kasnije sam to lepo naplatio.

Za kraj, ime Duška Vujoševića pomenuo je i u kontekstu NBA lige.

- Da danas igram u NBA ligi mislim da bih mogao da budem Ol-star, sve što se danas forsira ja sam mogao da radim kvalitetno. Kontrola lopte, prodor i pas u ugao, dobar šut. Sve to su moje prednosti, koliko bih samo para zaradio. Danas se forsira košarka bez definisanih pozicija i mnogi misle da je to produkt NBA lige, a to je Duško Vujošević radio kada sam bio u Partizanu. Najmoderniji trener u Evropi. Igrao je uvek sa četvorkom koja je bila u stanju da raširi odbranu šutem, Predrag Drobnjak bi danas ludilo napravio u NBA. Eto, još jedan primer genijalnosti trenera Duleta - zaključio je Vontigo Kamings.