Ko je Maki Banjak i šta Partizan dobija njegovim dolaskom?

Kamerunac stiže na lekarske preglede i izvesno će biti prvo pojačanje crno-belih pred novu sezonu, a MONDO se o dosadašnjem štoperu Olimpije raspitao u Sloveniji.

FOTO: MN Press
Partizan je u petak okončao još jednu neuspešnu godinu u Superligi, a u sredu će tačku na sezonu staviti u finalu Kupa Srbije protiv Vojvodine. Biće to prilika za osvajanje trofeja u turbulentnom periodu i odbranu krune osvojene prošle godine protiv večitog rivala.

Ipak, ovaj ponedeljak označiće i svojevrsni start priprema za sezonu 2020/21. Na lekarske preglede u Humsku stiže Kamerunac Maki Banjak, koji bi trebalo da i zvanično postane prvo letnje pojačanje Sava Miloševića.

Partizan je sve dogovorio i sa štoperom i njegovim dosadašnjim klubom Olimpijom iz Ljubljane, a sada je ostalo samo da još pregledi daju zeleno svetlo za ozvaničenje saradnje.

Maki Banjak stiže kao pojačanje na insistiranje Sava Miloševića, kao zamena za odlazećeg Strahinju Pavlovića. Momka koji je čak i mog kolegu Dušana Ninkovića naterao da promeni mišljenje o njemuneće biti lako zameniti, a Kamerunac u Humsku stiže u transferu vrednom 500.000 evra uz procente od naredne prodaje.

Banjak je nedavno proslavio 25. rođendan i fudbaler koji je ponikao u čuvenoj Barseloninoj La Masiji (za čiji prvi tim nikada nije debitovao), posle dve godine u Olimpiji iz Ljubljane stiže u najveći klub njegove profesionalne karijere.

Posle dosta seljakanja i neuspelih perioda u rezervnom timu Nanta, Saragosi i austrijskoj Admiri, pred Kameruncem je do sada najveća šansa i prilika da u jačoj ligi nastavi da sazreva. Ali šta navijači crno-belih mogu da očekuju od, izvesno je, novog defanzivca Partizana?

Na ta i druga pitanja, za MONDO odgovara Miran Zore, slovenački novinar i glavni urednik Nogomanije, dobro upućen u dešavanja u Ljubljani.

- Banjak je u Olimpiju došao malo "ispod radara", bez galame. Ali brzo je preuzeo odbranu Olimpije u svoje ruke - počinje Zore.

- Sve vreme je bio jedan od glavnih igrača Olimpije. Igrao je dominantno, jak je na lopti, a posebno u igri glavom - objašnjava naš sagovornik.

Banjak je visok i stamen, odlične građe i čvrst u duelu. Brz je za standarde štopera i poseduje krupan korak. Iako igra desnom nogom, u Olimpiji je igrao na obe štoperske pozicije, što će Miloševiću biti naročito korisno sada kada odlazi levonogi Pavlović. Tehnički kvaliteti sa loptom u nogama su odlični, ali ne iznenađujući, imajući u vidu rast u mlađim kategorijama Barselone.

Ipak, Kamerunac ima svojih nedostataka kojih će morati da se reši ukoliko želi da se afirmiše na većoj sceni, pre svega evropskoj.

- Njegov glavni problem bio je manjka fokusa i nediscipline. Lak je na kartonima, dobija ih jeftino. Na velikim utakmicama odlično igra, ali ima problem sa motivacijom i disciplinom. Može da nosi ekipu, ali može i da joj našteti. Više nego stvar kvaliteta, kod njega je stvar psihe. Tu je labilan. Verovatno je zbog toga i došao takav pad u njegovoj karijeri posle Barselone - objašnjava Miran Zore.

Biće to još jedan test za Sava Miloševića, da pokaže da iz Banjaka može da izvuče nešto što niko do sada nije. Potencijal je očigledno tu. Banjak još uvek nije u najzrelijim igračkim godinama, štoperi u potpunosti obično sazrevaju nešto kasnije, pa će i crno-beli imati manevarski prostor za bolju preprodaju igrača ukoliko se u narednim sezonama pokaže.

A da bi se Banjak pokazao, biće potrebno da se dosta toga pogodi. U Olimpiji je bilo evidentno da je moderan štoper i da ima kvalitete koje Milošević traži od svojih defanzivaca - dobro iznosi loptu, ima određenog iskustva i na desnom beku pa mu nije strano da povuče loptu dalje ka sredini terena, ali i da preciznim dodavanjima probije linije protivničkog tima.


U mečevima koje sam imao prilike da za kratko vreme pogledam (uglavnom sa priprema Olimpije), Banjak je pokazao da na mestu levog štopera ume da pogodi kvalitetne dijagonale ka krilnim igračima, ali i da je agresivan kada je potrebno da loptu ponovo osvoji.

Neretko Banjak ume da iskače iz poslednje linije ne bi li pritisnuo protivničkog igrača već u prijemu lopte, što sa sobom nosi i dozu rizika ukoliko ne načini dobar start. Pokazao se kao jako dobar u pokrivanju svojih bekova, brzinom zatvaravši sve rupe koje bi njegovi saigrači ostavili iza sebe.

- Bio je najbolji defanzivac slovenačke lige.

Tehnički kvaliteti mu omogućuju da nekada deluje naročito opušteno kada ima loptu u nogama i pod pritiskom je protivnika. Visina i dobar skok ga čine korisnim u oba šesnaesterca.

Problem nastaje kada se Kamerunac isključi i odluta sa meča, što se dalo videti u nedavnom istorijskom porazu Olimpije na svom terenu, kada ih je Bravo u Ljubljani tukao 5:0.

Iako zvuči neverovatno, ali kod čak tri gola je Banjak morao da reaguje bolje - bilo da se radilo o ispadanju iz igre posle agresivnog napadanja rivala, lošem pozicioniranju ili nesmotrenosti u posedu lopte kao jedan od poslednijh igrača odbrane. Pogledajte... (Banjak je igrač sa brojem tri na dresu).


Kvaliteti su tu, nedostaci takođe. Šta onda očekivati od Banjaka?

- Mislim da ako je stvarno došao na preporuku Sava Miloševića, onda bi to moglo da bude to. On je igrač koji nezavisno od svog iskustva još uvek treba puno poverenje trenera. Tu je onda svoj na svome. Bio je najbolji defanzivac slovenačke lige, mada je ostavio utisak da nije pokazao sve što zna - zaključio je Miran Zore.

Već dugo je bilo izvesno da će Partizan morati da traži pojačanja na jednom od ključnih mesta u timu. Sada bi ključ odbrane Partizana vrlo brzo mogao bi da bude u rukama Makija Banjaka.