Vujošević: Vučić postavio svoje vođe i od navijača napravio svoje falange!

Košarkaški trener Duško Vujošević izjavio je da je predsednik Srbije i Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić kupio vođe i određene grupe navijača Crvene zvezde i Partizana, prema kojima se odnosi i koristi ih kao svoje falange.

FOTO: SK
- Ne znam da li su i oni bili pod fantomkama u noći kada je rušena Savamala, ali sasvim je moguće da su tamo bili i neki od njih. Moguće je da su neki od njih (tokom nedavnih demonstracija) bili u grupi koja je gađala policiju. Stali bi kod fontane, a policija ne ide na njih, nego bije studente - kazao je Vujošević u intervjuu za nedeljnik NIN.

Govoreći o vezama Aleksandra Vučića sa navijačima, Vujošević je kazao da je Vučić sa njima sarađivao još u vremenu dok je bio generalni sekretar Srpske radikalne stranke.

- Prepoznao je njihovu snagu u novim vremenima i njihov značaj, i na perfidan način to usavršio do kraja, postavio svoje vođe i od navijača napravio svoje falange - rekao je Vujošević.

Vujošević je naveo da je Vučić, u periodu kada je bio prvi potpredsednik Vlade Srbije, prilikom posete Partizanu otišao u kancelariju navijača, a ne u sedište Sportskog društva ili prostorije fudbalskog ili košarkaškog kluba.

Do problema u Parizanu, čiji je Vujošević bio predsednik i trener košarkaša, navodi on, došlo je nakon ubistva Brisa Tatona 2009. godine kada su se "12 momaka", koji su "koliko-toliko" kontrolisali južnu tribinu, "razbežali" posle ubistva da ne bi bili uhapšeni.

Zbog toga, dodaje Vujošević, nastao je prazan prostor u koji se ubacila navijačka grupa "Janjičari", a sadašnji zamenik komandanta Žandarmerije Nenad Vučkovič Vučko preuzeo je kontrolu nad južnom tribinom.

- On (Vučković) je Novaku Nediću, koji je za generalnog sekretara Vlade Srbije postavljen 2014, kad je Vučić postao premijer, napravio konekciju sa navijačkom grupom Janjičari, čiji su pripadnici iskoristili 'interregnum' i osvojili jug - dodaje Vujošević.

Vujošević je kazao da je pripadnicima te grupe tako obećano odlaganje zatvora, omogućeno im je da obavljaju sumnjive poslove, obećana im je zaštita a za protivuslugu na stadionima su obezbeđivali navijanja bez uvredljivih reči "Vučiću, pederu".

Naglasio je da zbog toga što u Srbiji nikada nije izgrađen sistem finansiranja vrhunskog sporta, uvek je morala da postoji veza sa ljudima na vlasti da bi sportska društva opstala.

- Zato finansiranje zavisi od konekcija sa vlašću i od ćefa ljudi koji su na vlasti - istakao je Vujošević.