Sa njima igra Partizan: Dobili ime po svecu, zaradili 0 evra od transfera i imaju 5 reprezentativaca!

Partizan će u drugom kolu kvalifikacija igrati protiv najlakšeg dostupnog protivnika od tri koja su bila u igri.

FOTO: FK Partizan

Žrebom u ponedeljak od 13 sati odlučeno je da rival crno-belima na putu ka Ligi Evrope u drugom kolu bude tim moldavskog Sfintula, umesto CSKA iz Sofije i Botošanija iz Rumunije.

Ovo je samo deo naziva ekipe Sfintul Gheorghe, odnosno Sveti Đorđe, mlade ekipe koja vredi tek oko četiri miliona evra i koja je nastala 2003. godine.

Sa epitetom malog kluba Sfintul je 17 godina unazad rastao najpre kroz mlađe kategorije i popravljao svoju infrastrukturu kako bi došao, najpre do licence za igranje u prvoj ligi, a onda i do drugog mesta prošle sezone i kvalifikacija za Evropu. Prosečna starost ekipe je 27,4 godine i u njoj je pet predstavnika reprezentacija.

Klupski, u Moldaviji je Šerif ipak jači, upravo odavde ponekad pozajmljuje igrače i Sfintul, pa to nije izuzetak ni sada kada je tu levi vezista Mihail Gecev. Došao je i golman Nikolae Cebotari.

Sveti Đorđe je svoje mesto u elitnoj ligi zaslužio prvi put dobijanjem licence pre 11 godina i nema evropskog iskustva na osnovu koga se može videti šta konkretno može da ponudi.

Klub je osnovan u Suruceniju i igra na stadionu od 1.500 mesta, vlasnik mu je Valeriju Renica, a trener Sergej Cebotari pod kojim je klub prošlu sezonu završio na drugom mestu.

To je posle sezone 2016/2017 najveći uspeh, jer je Sfintul uglavnom bio između petog i osmog mesta u prethodnih desetak godina.

Da nema izraženih zvezda pokazuje i to što su prošle sezone trojica igrača imala po šest golova i tako delila epitete najboljih strelaca tima u ligi.

Ove sezone je najefikasniji 33-godišnji Roman Volkov, koji za sada ima četiri gola i četiri asistencije na osam utakmica u ligi i Kupu. Tek nešto slabiji je Aleksandru Suvorov, krilni igrač i strelac četiri gola i dvostruki asistent.

Klub teoretski, bar što se transfera tiče, posluje na nuli,  pa zvanično makar nije bilo ni prihoda ni rashoda jer su igrači dovođeni za džabe i isto tako su odlazili, bilo da je reč o pozajmicama ili trajnim selidbama.

Sfintul trenutno zauzima treću poziciju u prvenstvu iza Šerifa i Petrokuba (njih je eliminisao naš TSC) i sastav mu očekivano čine domaći igrači.

Njihova vrednost se uglavnom pojedinačno kreće od 150 - 200 hiljada evra, a najskuplji je 27-godišnji centarfor Maksim Jurcu koji košta 400.000 evra.

Da ih ne treba potcenjivati, reći će vam i Šahtjor iz Soligorska kog su Moldavci eliminisali u prvom kolu kvalifikacija, tako da bi crno-beli, uzdrmani nedavnim porazom od Vojvodine, trebalo dobro da se pripreme kako ne bi dozvolili nikakva iznenađenja.