ABA liga bez Partizana ili Partizan bez ABA lige?

Regionalno takmičenje još nije počelo, a već su se pojavili prvi problemi. Crnogorska Pobjeda piše da bi ABA liga mogla da ostane bez Partizana ili Partizan bez ABA lige, kome kako odgovara.

FOTO: KK Partizan NIS

Ljulja se ABA liga brod na Jadranu još od pre pandemije koronavirusa. Ipak, trenutni prete da naprave opšti haos u regionalnoj ligi. Dva pitanja su goreća, prvo je kako organizovati ligu u ovakvim uslovima, a drugo je inicijativa Partizana po kojoj se traži da FMP ne učestvuje u ABA ligi.

Crnogorska Pobjeda piše da će u petak ili ponedeljak predstavnici klubova ABA lige da pokušaju da reše spor sa beogradskim crno-belima. Ako se rešenje ne pronađe, liga bi mogla da krene bez najtrofejnijeg kluba u ovom takmičenju.

- Situacija je trenutno takva, da Partizan nema podršku bilo kog kluba, u nameri da ne dozvoli da predstavnik beogradskog FMP-a bude u predsedništvu regionalnog takmičenja za sezonu pred nama. Partizan je do sada odbijao da pošalje dokumenta za registraciju u ligi, koja iz ‘jtd’ statusa treba da pređe u ,’DOO ‘. Ukoliko to ne učini do petka po podne, pod znakom pitanja je i učešće ,crno-belih u ABA u sezoni pred nama. Uprava bivšeg prvaka Evrope iz Beograda je na jednom od ranijih sastanaka dozvolila ućešće FMP-a u samom takmičenju za narednu sezonu, bez obzira na aktuelni spor. Partizan već mesecima pokušava da dokaže veze FMP-a i Crvene zvezde. Uprava ,crno-belih smatra da ljudima iz uprave FMP-a nije mesto ni u predsedništvu ni u organima rukovođenja regionalne košarkaške elite - piše Pobijeda.

Navodno, klubovi ABA lige su predložili da ceo spor ode na Sud za sportsku arbitražu u Lozani. Računajući da nesuglasice ne može niko bolje da reši od vrhovnog tela za sporove u svetu sporta.

Postoje indicije da se Partizan složio sa tim da sve bude poslato u Lozanu, a da FMP do presude bude deo regionalnog takmičenja. Kada je reč o samom takmičenju, postoji predlog da se ABA liga igra po uzoru na NBA u balonu, ako tako bude diktirala situacija sa koronavirusom. Ipak, to sve zavisi od Evrolige i odlule elitnog takmičenja kako će ono da se igra. Balon je nerealna opcija ako se Evroliga bude igrala uporedo.

Po planu i programu ABA liga, Evroliga i Evrokup bi trebalo da se igraju u balonu…