Dragan Mance, 35 godina od smrti: Srpski Džejms Din koji je živeo za golove!

- Bio je prvi igrač koji je na taj način delio emocije i energiju sa publikom.


Navijači su ga obožavali zbog golova, saigrači i protivnici poštovali zbog hrabrosti i umeća - blistava budućnost i karijera koju su mnogi predviđali za Dragana Mancea tragično je prekinuta 3. septembra 1985. godine.

Žureći na trening Partizana, Mance je poginuo u saobraćajnoj nesreći na mestu u Beogradu gde danas stoji veliki grafit: Legenda živi.

- Bio je sjajan momak i sjajan fudbaler. Krasila ga je ta njegova hrabrost, snaga, imao je stravičan bezobrazluk da šutne sa 40 metara i da stavi glavu gde drugi ne bi - priseća se nekadašnji fudbaler Dinama iz Zagreba i beogradske Crvene zvezde Bora Cvetković.

Klizanje na kolenima visoko uzdignutih ruku - radovanje karakteristično uglavnom za južnoameričke fudbalere, bilo je možda najpopularniji potez ovog igrača.

- Mance je i 35 godina posle tragične smrti, pored svojih antologijskih golova, važan navijačima Partizana, zato što je bio prvi igrač koji je na taj način delio emocije i energiju sa publikom - kaže za BBC na srpskom dugogodišnji navijač Partizana Aleksandar Pavlović.

'Srpski fudbalski Džejms Din'


- Mance je svojom popularnošću daleko prevazilazio granice ove zemlje. On je bio srpski fudbalski Džejms Din. Plenio je karakterom i igrom - rekao je 2011. godine legendarni golman Partizana Milutin Šoškić.

Cvetković kaže za BBC na srpskom da bi Mance bio fudbaler svetske klase.

- Bio je neviđeni potencijal - smatra Cvetković, koji se sa Manceom družio još od detinjstva.

Njegovi golovi se i dalje prepričavaju - jedan od najspektakularnijih je onaj u Londonu, u meču Kupa UEFA protiv Kvins Park Rendžersa 1983. godine na stadionu Hajberi, zbog kojeg su mu aplaudirali i navijači engleskog tima.

U poluvremenu meča, za njega su se raspitivali engleski novinari i gotovo da je bio već viđen u ostrvskom fudbalu.

Cvetković veruje da bi se Mance vrlo dobro uklopio u taj stil fudbala.

- Mislim da bi mu dosta dobro 'ležala' engleska liga. Bio je moćan u skoku, jak, čvrst, dobar šuter, hrabar, dosta se kretao.

„Možda bi bio još bolji" od današnjeg napadača londonskog Fulama i reprezentativca Srbije Aleksandra Mitrovića - dodaje Cvetković.


Cvetković i Mance bili su na suprotnim stranama u čuvenom meču Partizan - Dinamo Zagreb (2:2) 1983. godine u prvenstvu Jugoslavije, odigranom na prepunom stadionu Crvene zvezde - jer se tada Partizanov stadion koristio za slet za Dan mladosti.

Partizanu je odgovarao nerešen rezultat kako bi obezbedio titulu. Međutim, Dinamo je vodio 2:0.

- On mi kaže: 'Vidi, sad ću da idem na ogradu', što je značilo da će da da gol. I stvarno, nije prošlo dvadesetak minuta, a on je dao gol i otišao je kod navijača".

- To je ta njegova samouverenost. Bio je hrabar, imao je tehniku, šut, stvarno veliki potencijal. Pred njim je bila fantastična karijera.

Utakmica je završena nerešeno 2:2, a navijači Partizana su oduševljeno skandirali: - Titula Beogradu!