KAD JE PARTIZAN NAMUČIO REAL, A MATEUS BIO ZBUNJEN NA AERODROMU!

- Gledao sam ga i nisam ga razumeo - prisetio se Ivica Iliev u razgovoru sa kolumnistom MONDA Nebojšom Petrovićem o svom čuvenom treneru i velikoj utakmici crno-belih u Madridu.

FOTO: MN Press

Ovog oktobra navršilo se 17 godina od jedne od najčuvenijih evropskih utakmica Partizana u novijoj istoriji - protiv Realovih galaktikos" u Madridu.

Beogradski crno-beli hrabro su se u oktobru 2003. suprotstavili na Santjago Bernabeuu velikom kraljevskom klubu, za koji su igrali Zidan, Ronaldo, Figo, Bekam, Raul, Kasiljas i ostali velikani.

Partizanovi igrači nisu bili impresionirani zvučnim imenima, već su dobro namučili domaćina, primili jedini gol iz nedosuđenog ofsajda, a u nekoliko situacija su ugrozili Ikera Kasiljasa.

Ivica Iliev, tada napadač Parnog valjka odigrao je odličan meč, pretio domaćinu i legendarni golman Reala morao je da u finišu čupa loptu iz ćoška gola da bi sačuvao pobedu.

Iako su izgubili, crno-beli nisu nezadovoljni krenuli za Beograd. Tačnije, svi su bili zadovoljni osim njihovog tadašnjeg trenera, Lotara Mateusa, legende nemačkog i svetskog fudbala.

U intervjuu za MONDO rubriku Mojih Top 11, Iliev se setio kako je izgledao njegov razgovor sa Nemcem na aerodromu.

- Sećam se utakmice sa Realom u Madridom. Stvarno smo igrali dobro, oni nam daju gol iz ofsajda, a stvarno je bilo i šansi sa naše strane. Posle utakmice smo na aerodromu svi bili radosni, srećni, a Lotar je bio snužden. Gledam ga ja, ali ne razumem - nasmejao se Iliev.

Mateus je došao do njega i tražio mu da mu objasni...

- Sećam se da mi je tada prišao na aerodromu i pitao me je 'Zašto se smejete'? - pamti Iliev.

- Šefe, igrali smo sa Realom, najvećim timom na svetu svih vremena, možda do danas veći tim nije bio, a izgubili smo samo 1:0, golom iz ofsajda...'-  odgovorio mu je.

Bez obzira na sve, Mateus je ostao začuđen.

- On je na to rekao 'Pa, mi smo izgubili. Šta slavimo kada smo izgubili?' To je on imao i zato smo te godine i osvajali bodove u najjačoj grupi Lige šampiona u istoriji kada se pogleda kasniji domet tih timova. Porto je te godine osvojio Ligu šampiona, Olimpik je bio u finalu Kupa UEFA, a Real je imao možda najjači tim svih vremena.

U toj Mateusovoj reakciji pokazana je i vrlina zbog koje je čuveni napadač crno-belih posebno voleo saradnju sa njim.

- Baš zato i biram njega ako moram da odaberem jednog trenera sa kojim sam radio. Čovek koji me je najiskrenije kao trener voleo. Bio sam jedini zaštićen kao beli medved. Mnogima je smetalo, ali takav je to bio odnos. Mnogi su se nudili u tih prvih mesec dana da mu budu blizu. Ja sam imao neki svoj odbrambeni stav, na distanci. Posle mesec dana, kada je on sve to video, a video je zato što je takav kakav jeste, nešto mu je 'kliknulo' kod mene i zavoleo me je.

I danas kada se osvrne na svoju karijeru, Iliev bez dileme bira Mateusa kao najznačajnijeg trenera.

- Zbog te legendarne sezone i zbog tog našeg odnosa biram njega. Bilo je tu i boljih i većih trenera sa kojima sam radio, a jedan od njih je Fernando Santoš u PAOK-u. Takođe smatram i Tumbu i Saleta (Stanojevića) za velike trenere, bilo je i nekih trenera koji su vodili i reprezentacije....