PREDSTAVLJEN BAJBEK Snažan sam, brz, igram s obe noge… Svi su mi rekli: Blago tebi, ideš u Partizan!

Nova crno-bela devetka je Žan Kristof Bajbek. Sa klubom iz Humske je potpisao trogodišnji ugovor, a u sredu je i zvanično promovisan bivši igrač Pari Sen Žermena.

FOTO: Starsport


- Srećan sam što sam u Partizanu. Nisam mnogo znao o istoriji, ali sam čuo sve najlepše o klubu. Poznajem Partizan po evropskim takmičenjima i sa kim god sam razgovarao rekli su mi: “Blago tebi, odlaziš u Partizan, uživaćeš u svemu, u gradu, klubu i u navijačima - rekao je Bajbek.

Uskoro će večiti derbi. O Partizanu i svetkovini srpskog fudbala čuo je dosta od velikog prijatelja, nekadašnjeg igrača Crvene zevzde, Milana Biševca.

- Čuo sam za derbi od Bivševca.  Trebaće mi malo vremena da se adaptiram, nisam još spreman, imam deset dana da se uklopim. Znam koliko nosi utakmica.

U PSŽ je bio kad je glavnu zvezdu predstavljao Zlatan Ibrahimović.

- Još sam u kontaktu sa nekima, među njima je Ibrahimović svakako najveće ime, ali je posebno važna uloga Bivševca koji je tada igrao za PSŽ, kratko, ali je van svlačionice ostavio trag na mene.

Zna i neke srpske reči.

- Čuo sam neke od Zlatana, ali ne bih ih sad ponovio jer nisu za kamere.

Na pitanje kako bi sebe opisao navijačima Partizana, Bajbek je odgovorio:

- Snažan sam napadač, brz, sa dobrim udarcem i tehnikom. Igram s obe noge, na čemu sam zahvalan bratu, jer me je on terao da razvijam obe noge podjednako.

Nije potpuno fizički spreman.

- Istina je da sam poslednju utakmicu odigrao u februaru za Utreht. Posle toga sam individualno radio s odličnim trenerom, što je naravno drugačije nego kad radite sa saigračima. Nisam 100 posto spreman, ali uhvatiću vremena da se spremim.

Povrede su često mučile novog vođu navale kluba iz Humske.

- U dobrom sam stanju, taj period je prošlost, toga je bilo, od tada sam sve više  igrao. Taman kada sam očekivao uzlet u drugom delu prošle sezone  prekinula me je pandemija. Tu pauzu sam iskoristio da poptuno saniram svaki problem sa povredama. Pričao sam sa trenerom Stanojevićem i sa lekarskim timom, zdrav sam. Nisam još spreman, ali ću brzo da užem u ritam.

Od Bajbeka se očekuje da dostojno zameni Umara Sadika.

– Nisam razmišljao o tome da li ću da budem efikasniji od Sadika. Sadik je imao sajnu sezonu. Razmišljam o tome da budem deo ekipe koja će da postiže golove. Ne opterećujem se rekordima, ciframa, a naravno da bi bilo dobro da i to dođe.

Francuz je upitan i “da li Partizan vidi kao povratak u neku od liga petice”.

- U ovom trenutku ne razmišljam o tome, jer sam dobio poverenje kluba. Želim da se koncentrišem na ovaj trenutak, na ovaj klub, ne mogu da znam šta će biti za godinu, dve ili tri, tako da mi je samo ovde fokus.

Uoči puta za Beograd stigla mu je ponuda Makija Banjaka.

- Znao sam za Sumu, kao i za Banjaka. Baš mi  je Banjak pred moj put u Beograd poslao poruku: “Dobrodošao u porodicu, brate” - otkrio je Bajbek.