36 GODINA OD NAJLUĐEG PREOKRETA PARTIZANA: Nadmeni Englezi su mislili da je gotovo na 6:2! /VIDEO/

Mance i drugi igrači crno-belih znali su da nije...

FOTO: MN Press

Stariji navijači Partizana zauvek će pamtiti podvig njihovog tima od 7. novembra 1984. godine!

Na današnji dan, pre tačno 36 godina, viđen je jedan od najvećih preokreta u istoriji igre. Partizan je u revanš utakmici 2. kola Kupa UEFA protiv londonskog Kvins park rendžersa uspeo da stigne neverovatan minus iz prvog meča.

Posle londonskih 6:2 za Kvins Park Rendžers (KPR), u utakmici u kojoj je Dragan Mance postigao fenomenalan gol, verovatno najlepši u istoriji Partizana, malo ko je davao šanse crno-belima. KPR je zbog veštačke podloge na svom stadionu igrao kao domaćin na "Hajberiju" (stari dom Arsenala) i ostvario je vrlo ubedljivu pobedu.

Onda su igrači Partizana, već prežaljeni posle blamaže u Engleskoj, odlučili da pokažu zube nadmenim Englezima i pobedili su pred svojom publikom čak 4:0 - i prošli dalje!

Bio je to, bez dileme, najveći evropski preokret crno-belih i jedna od najbolje odigranih utakmica u istoriji beogradskog kluba. Ta utakmica, uostalom, uvrštena je, prema izboru TV stanice Eursport, u jednu od 100 najboljih u istoriji fudbala!

Engleski tim je znao da ga čeka pakao u Beogradu. Jedan od igrača KPR-a, Fenvik je govorio - Svi ćemo dobiti šamar, ali moramo to da podnesemo. Ne smemo da 'padamo' na provokacije, mada smo svesni da će nas čekati naoštreni.


Kada su sat pre početka izašli na teren stadiona Partizana, igrači KPR-a su doživeli šok. Sa svih strana leteli su novčići i drugi predmeti, a kako se trenutak početka utakmice približavao, tako je i buka postajala veća. Čak 45.000 ljudi je šokiralo i trenera Malerija - Nikada nisam video publiku koja pravi takav naboj. Bilo je to previše za naše mlade igrače - rekao je Maleri.

Partizan je potrebnih 4:0 imao već u 64. minutu, golovima Dragana Mancea, Dragog Kaličanina iz penala, Miodraga Ješića i Zvonka Živkovića.

FOTO: MN Press

Partizan je apsolutno nadigrao engleski tim, ponizio ga (u fudbalskom smislu) i dobio velike pohvale evropske javnosti za igru, za energiju, za podvig. Bila je to i pobeda navijača Partizana, koji su bitno doprineli da se Englezi "ukoče od straha".

Partizanovi junaci bili su: Omerović, Marjanović, Rojević, Ješić, Kaličanin, Radanović (Vermezović), Smajić, Živković, Mance, Dimitrijević (Vučićević) i Klinčarski.