Da li ovaj tim Partizana može da se poredi sa onim koji je osvojio ABA ligu pre sedam godina?

Prošlo je već preko sedam godina od kako je Partizan poslednji put osvojio ABA ligu.

FOTO: Starsport

Bilo je to pod komandom Duška Vujoševića u Laktašima kada je u finalu savladana Crvena zvezda. Danas Partizan nije promenio cilj. Napada se titula ABA lige, ali sada se to čini svetlosnim godinama daleko.

Iako je Partizan sastavljen od igrača koji su mahom blistali prošle sezone kod Andree Trinkijerija, ova sezona je počela košmarno. Porazi su se nanizali, a ceh je platio Vlado Šćepanović. Na njegovo mesto je došao Sašo Filipovski, čovek koji ima iskustva u ABA ligi, ali je za sada bio na klupi Partizana samo jednu utakmicu – protiv Zadra.

Ukoliko uporedimo dve ekipe koje pominjemo u ovom tekstu, nije netačno ako istaknemo da je ekipa od pre sedam godina izgledala znatno kompaktnije. Ona je činila sledeće igrače:

Žofri Lovernj, Nikola Milutinov, Leo Vesterman, Nemanja Gordić, Vladimir Lučić, Dragan Milosavljević, Bogdan Bogdanović, Đorđe Gagi, Dejan Musli, Mihael Čekovski, Marko Čakarević, Branislav Đekić i Davis Bertans.

Dovoljno je da pogledate ova imena i odmah će te videti veliki broj evroligaških košarkaša uz dva NBA asa, Bogdanovića i Bertansa.

Današnji Partizan izgleda ovako: Novica Veličković, Rade Zagorac, Markus Pejdž, Nikola Janković, Ognjen Jaramaz, Rašon Tomas, Vilijam Mozli, Kodi Miler-Mekintajer, Nemanja Dangubić, Uroš Trifunović, Brajan Angola, Stefan Janković, Erik Mika i Nemanja Gordić.

Jedino zajedničko u ova dva sastava je Nemanja Gordić koji je naravno član obe ekipe. Svaka sličnost se tu uglavnom završava.

Da li ovaj Partizan može da ponovi uspehe iz 2013. godine? Sada deluje teško, naročito ako uzmemo u obzir da Crvena zvezda dominira sa Sašom Obradovićem na klupi. Ipak, daleko od toga da je sve izgubljeno za crno-bele. Na treneru Filipovskom je zadatak da probudi ekipu koja je dominirala prošle sezone i najzad pokaže da je i ovaj tim sposoban za seriju velikih pobeda na svim frontovima.

Ako to uspe. Sve je moguće u crno-belom taboru.